Könyvtárközi kölcsönzési fejlesztések a DEENK-ben

Molnár Sándor Gábor-Dávid Boglárka

 

Az ország második nemzeti könyvtáraként kötelespéldányban részesülő Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) sajátos helyzeténél fogva mára a belföldi könyvtárközi kölcsönzés egyik legnagyobb szolgáltató könyvtárává vált; több mint hatszáz könyvtárral áll kapcsolatban. A partnerek között a községi és egyéb kis könyvtárak száma örvendetesen nő, hiszen az IKB és egyéb pályázatoknak köszönhetően egyre többen jutnak számítógéphez, így az olvasóiknak nyújtott szolgáltatások minősége is megváltozik.

Az előadásban röviden bemutatom a könyvtárközi kérések számának alakulását, a DEENK jelenlegi nyilvántartásának kialakulását, és az új nyilvántartás szerkezetét, működését.

            A dokumentum-ellátásról szóló 1997. évi CXL. törvény hatásának köszönhetően a könyvtárközi kölcsönzés szerepe megváltozott: ritkán igénybevett, nehézkes szolgáltatásból mára a mindennapos könyvtári gyakorlatba illeszkedő lehetőséggé vált, mellyel minden könyvtár élhet olvasói megfelelő kiszolgálása érdekében. Mindezt a DEENK-hez érkező könyvtárközi kérések növekvő száma igazolja. A kérések kezdetben mintavételi célú vizsgálatából kiderül, hogy 2000-ről 2002-re a duplájára nőtt kérésszám mellett az ODR-es kérések aránya 27-ről 66%-ra nőtt, míg a hagyományos kérések aránya 56-ról 24%-ra csökkent. Az arányváltozást a DEENK Informatikai Osztálya által a könyvtárosok igényeinek megfelelően kifejlesztett könyvtárközi nyilvántartás is kihasználja. Az ODR-en keresztül irányítottan, a példányadatok ellenőrzésével érkeznek a kérések, ezek a teljesítés arányát is javítják. Az ODR-be bejelentkezett könyvtárak száma a 2001. év végi 198-ról 2002. év végére 299-re nőtt, 2003. április 11-én pedig 353 volt. Az ODR-es kérések az új nyilvántartásba automatikusan kerülnek be.

            A kérések számának állandó növekedése mellett gyors teljesítés csak naprakész, pontos, könnyen kezelhető nyilvántartás mellett lehetséges. A kéréseket 2000-ig hagyományos cédulás és naplózásos nyilvántartásban kezelték, a gépesítés kezdeti (Micro-ISIS-es) szakasza kimaradt. A nyilvántartást 2000. február-márciusban először csak mintavételi célból Excelben vezették, 2000. szeptemberétől a régi módszerrel párhuzamosan, majd 2002. januárjától csak Excelben. Időközben a könyvtárakat felvették olvasóként a Corvina integrált könyvtári rendszer kölcsönzési moduljába, így a lejárt kölcsönzések automatikus sürgetése is megoldódott. A nyilvántartás fejlesztését siettették még a bonyolult adminisztráción kívül a statisztikai adatok szolgáltatásának és a partnerek jobb kiszolgálásának igénye, valamint a dokumentumszolgáltatás új formái is.

            Az új nyilvántartás alkalmas a könyvtárhoz érkezett és az onnan indított kérések kezelésére is, webes felülete felhasználóbarát, könnyen átlátható. A nyilvántartásba az ODR-ből automatikusan átkerülő kéréseken kívül az e-mailen és hagyományos úton (postázás, fax) érkező kéréseket a könyvtáros viszi be. Az olvasók a kéréseiket a könyvtár honlapján elérhető űrlapot kitöltve adhatják fel, az utólagos adatbevitel itt is lehetséges. A kérések az egyes könyvtárcsoportok közt átirányíthatóak.

A nyilvántartás a könyvtárak adatait az ODR nyilvános könyvtárlistájából nyeri. A kérő könyvtárak és olvasók egyaránt visszajelzést kapnak kéréseik státuszának változásairól, így a teljesítés folyamata végigkísérhető. Tervek szerint a jövőben a nyilvántartás a Corvina kölcsönzési moduljához is kapcsolódni fog. A nyilvántartás adminisztrációs felületén a különböző státuszok és jogosultságok állíthatók be. Az előírt statisztikák is elkészíthetők a rendszer segítségével.

A nyilvántartás a DEENK-ben való alkalmazásra készült, a későbbiekben azonban más könyvtáraknál is bevezetésre kerülhet.