Információ szolgáltatás az Archeocomp Egyesület szerverén

T. Biró Katalin* - Rajczy Miklós** - Rajczy Judit***

* Magyar Nemzeti Múzeum, <tbk@ace.hu>

** Magyar Természettudományi Múzeum, <rajczy@ace.hu>

*** Bear Multinet Kft <jrajczy@ace.hu>

 

 

Bevezetés

 

Az ARCHEOCOMP Multidiszciplináris Régészettudományi Egyesületet 1991.-ben jött létre. Legfőbb célja olyan szervezeti keretek megteremtése volt, amely a régészet interdiszciplináris művelésével foglalkozó szakemberek számára a hivatalos intézményrendszernél rugalmasabb, gyorsabb cselekvési teret biztosít közös munkájuk megszervezése, eredményeik közzététele érdekében. Az egyesület életének korai szakaszát meghatározta az OTKA Régészeti Műszerközpont felállítása, beüzemelése körüli teendők (GYULAI 1993). A kezdeményezés, sajnos, nem váltotta be azokat a reményeket, amelyeket hozzá fűztünk. A következő jelentős szakasz az egyesület tevékenységében az NIIF tartalomszolgáltatásban és a muzeológusok informatikai alapképzésében való aktív részvétel volt (BIRÓ et al. 1994, RAJCZY et al. 1994). Az informatikai profil az egyesület tevékenységében meghatározóvá vált; 1997-99 között részt vettünk az EU Raphael programjában (EUROPEAN COMMISSION 1997). A másik jelentős terület, amely körül az Egyesület tagjainak tevékenysége kibontakozik, a régészettel és a műtárgyak vizsgálatával általában foglalkozó interdiszciplináris, elsősorban természettudományi kutatások, összefoglaló nevén archeometria.

A szolgáltatás központi gépe az ACE szerver amit a Hungarnettől kaptunk, fontos kiegészítő elemek futnak az érintett múzeumok hardware hátterén is. Valamennyi szolgáltatásunk természetesen ingyenes és önkéntes. Egyes projektjeink mögött országos illetve nemzetközi pályázatok álltak és állnak, de számos saját kezdeményezésünk is él. A megjelenítésben lehetőség szerint törekszünk az egyszerű eszközök és a könnyen megjeleníthető tartalom alkalmazására.

Szolgáltatott információ típusai

Az Archeocomp egyesület szerverén és gondozásában változatos és sokrétű adattartalom található, amelyek önálló egységeknek tekinthetők. Jelentős részük az Egyesület tagjainak szellemi terméke vagy közreműködésükkel készült, de több kifejezetten mások által készített adattartalmat is szolgáltatunk valamint adminisztratív-tudományszervezési jellegű információknak is otthont adunk. Tipikusan az információ szolgáltatás két nyelven történik, magyarul és angolul, de egyes lapjaink németül is hozzáférhetőek.

Alaptevékenységgel kapcsolatos szakmai honlapok

Az Archaeocomp egyesület tevékenységének legfontosabb része a különféle, múzeumi műtárgyakon végzett temészettudományos - archeometriai - vizsgálat. Ilyen tárgyú adatbázist is fejlesztettünk (ld. később), és tevékeny részt vállaltunk az 1998-ban Budapesten megrendezett 31st International Symposium on Archaeometry szervezésében, lebonyolításában. A konferencia honlapot részben az ace szerver szolgáltatta, és a közérdekű maradó információk (pl. abstract kötet) is itt férhetők hozzá. Az EU COST G-8 roncsolásmentes anyagvizsgálati projektje kapcsán az archeometriai honlap önálló egységgé vált (http://www.ace.hu/ametry/), ahol az ilyen irányú magyarországi tevékenységről adunk áttekintést. Az archeometriai honlap kapcsolódik más, hasonló tárgyú honlapok rendszeréhez is.

Másik jelentős működési területünk, a múzeumi informatika az utóbbi években kissé háttérbe szorult. A kilencvenes évek első felében általános érdeklődés mutatkozott a múzeumi nyilvántartás korszerűsítése (számítógépesítése) és a múzeumi adatszolgáltatás iránt. Az Egyesület feladata ebben a munkában elsősorban a képzés volt, felhasználói és rendszergazdai szinten egyaránt. A technikai és jogi nehézségek ezt a folyamatot lelassították, és menetközben megjelent egy új, már számítógépes írásbeliséggel rendelkező generáció, az informatikus szakma sokkal magasabb szintű szaktudást igényel mint arra mi, "botcsinálta" múzeumi informatikusok képesek vagyunk, viszont a múzeumi terület változatlanul nem engedheti meg magának magasan képzett informatikusok, rendszergazdák állandó alkalmazását. A jellemző megoldás, amelyet a legtöbb múzeum választott, együttműködés professzionális informatikusokkal egy-egy projekt erejéig (IKTA, Telematikai pályázat, OTKA pályázatok), aminek eredménye számos jó múzeumi adatszolgáltatás - webes tartalom, sajnos gyakran nem a múzeum kezelésében. Az Archeocomp szerepe itt elsősorban az állandóan mozgó, megújuló és megszűnő információ begyűjtése, amelyet az ICOM Virtual Library Museum Pages rendszeréhez kapcsolódóan szolgáltatunk (http://www.ace.hu/ceicom/hungary/hunlista.html ).

A közelmúltban ismét jelentős kezdeményezések indultak a múzeumi alaptevékenység, a nyilvántartás korszerűsítésének terén (VERES 2001). Ebben a folyamatban reméljük, mi is tudunk majd segíteni.

Virtuális kiállítás

Az Egyesület tagjainak jelentős része múzeumi szakember, így a hálózaton szolgáltatható, elsősorban a nagyközönségnek szóló (virtuális) kiállítások a honlap értékes és időálló részei. Ilyenek az 1995-ben megrendezett "Őskori iparvidék a Bakonyban". c. időszaki kiállítás honlapja (http://www.ace.hu/szentgal), amely az első hazai interaktív múzeumi számítógépes vezető és egyben az első múzeumi CD volt, még DOS-os hypertext alapon. Az adattartalmat átszerkesztettük web-es formára, és ma is, mint állandó virtuális kiállítás működik.

Hasonlóképpen egy ténylegesen megrendezett időszaki kiállítás (1999) anyagára épül a Magyar Mezőgazdasági Múzeum időszaki kiállítása, amely Darányi Ignácnak (1849 - 1927), a Múzeum alapítójának, a századelő egyik legjelentősebb földművelésügyi miniszterének állított emléket (http://www.ace.hu/daranyi/).

Velem-Szentvid a magyar őskorkutatás egyik meghatározó lelőhelye. Noha számos kiállítás foglalkozott és foglalkozik az anyaggal. beleértve a Magyar Nemzeti Múzeum és a szombathelyi Savaria Múzeum állandó régészeti kiállítását, ilyen formában (http://www.ace.hu/VELEM/) létező kiállítás nem készült, tehát az anyag igazi virtuális kiállítás. Szerzői szándéka szerint egy eredetileg 1998-ban megjelentetésre tervezett CD demo-anyaga, a kész CD azonban sajnos még most sem jelent meg. A gazdag anyag azonban így is sokat segít a korszak kutatóinak.

Szakmai/Tudományos adatbázisok

Az Archeocomp Egyesület részt vett az IIF 1996-os adatbázis-pályázatán, amelynek keretében egy teljes körű magyarországi archeometriai adatbázis rendszer elkészítését vállaltuk. Az adatbázis hálózati szolgáltatását a Magyar Nemzeti Múzeum Sun szervergépéről, INGRES adatbáziskezelő alatt valósítottuk meg. Az adattartalom kiterjedt a lelőhelyekre, vizsgált tárgyakra, vizsgálati eredményekre, a vizsgálatot végző/közlő személyekre és azok érdeklődési körére az archeometrián belül valamint az eredményeket közlő szakirodalomra. Sajnos a MNM azóta teljesen leállította INGRES alapú adatszolgáltatását és az adatok és a rendszer konvertálására nem került sor. Lehetőségeinkhez képest tervezzük az adatbázis felélesztését és aktualizálását is a közeljövőben.

Nemzetközi projekthez kapcsolódó közös adatbázis fejlesztési munkánk a MUSoNET, amelyet - osztrák és német partnerekkel együtt készítettünk el. A múzeumi adatbázisok közös lekereshetőségét modelleztük a kisérletben, Z39.50 szabvány szerint, többféle gyűjtemény képpel ellátott kisebb adatbázisában. A részt vevő intézmények a következők voltak: Deutsches Historisches Museum, National Hungarian Museum, Municipial Museum Feldbach, Archeocomp Egyesület, Joanneum Research. Az Archeocomp Egyesület 9 magyarországi múzeum képeit és adatait integrálta a rendszerbe. Az adatbázis kezelő rendszer alapja egy Yard nevű, linuxos adatbáziskezelő rendszer volt. A munka jelentős részét az adatok egységesítése, rendszerezése, kulcsszavazása jelentette. A program jelentősége elsősorban mint kísérleti alkalmazás mutatkozott, a résztvevő múzeumok az együttműködés során sok tapasztalatot szereztek. A létrejött adatbázis tényleges felhasználhatósága kevésbé meggyőző.

Adatbázis jellegű szolgáltatásaink közül a legfontosabb, ténylegesen működő és minta értékű rendszer a Magyar Nemzeti Múzeum összehasonlító nyersanyag gyűjteményének (Litotéka) honlapja. A gyűjteményt 1986-ban alapítottuk, azóta két katalógusa jelent meg nyomtatásban (1991, 2000). A katalógusok kizárólag angol nyelvűek és illusztációt az alaptérképeken kívül nem tartalmaznak. A hálózati verzió kétnyelvű, magyar illetve angol és a kézipéldányok felismerését, azonosítását színes digitális felvételek is segítik. 2000 májusa óta szolgáltatjuk[1]. Egyelőre a magyarországi alapgyűjtemény került felvételre, az adatszolgáltatás tervezzük kiterjeszteni a további állományra illetve a kiegészítő információkra (anyagvizsgálat, irodalom) is.

Konferencia és projekthonlapok

Az Archeocomp szerver több hazai és nemzetközi tudományos projekt részére ad helyet. Ezek a programok a tagok tevékenységéhez kötődnek, így zömbében tőlük származik az adattartalom is, noha maga a projekt igen szétágazó lehet.

Ilyen például egyik legutóbbi kezdeményezésünk, az ETN (European Textile Network), amely az Európai Unió által meghirdetett Culture 2000 része. Itt a tényleges adattartalom nem az ace szerveren van, hanem a program központi szerverén (http://www.etn-net.org/), mi csak az elérést és a magyar nyelvű fellelhetőséget biztosítjuk. A program témafelelőse az Archeocomp részéről Marton Erzsébet. A program az ipari kulturális örökség emlékei közül a textilekkel foglalkozó gyűjteményeket mutatja be, országonként 10-10 gyűjteményt.

Egy külföldi (szlovák és osztrák) kezedeményezésből indult program teljes tartalomszolgáltatása viszont tőlünk megy, és mi is szerkesztjük. Az UNESCO-IGCP-442 program az őskorban, elsősorban az újkőkorban és a rézkorban használatos csiszolt kőeszköz nyersanyagok kutatásával foglalkozik. A program tavaly zárult, de a weblap tartalma változatlanul folyamatosan épül. Rokon jellegű kétoldalú nemzetközi együttműködési program a MÖB-DAAD magyar-német kutatócsere program keretein belül indított projekt, amelyet magyarországi római és középkori márvány- és mészkőleletek archeometriai vizsgálata témakörben indítottunk (http://www.ace.hu/daad/). A program hivatalosan 2003. márciusában fejeződik be, az eredményeket természetesen továbbra is szolgáltatjuk.

Jelenleg fejlesztés alatt álló nagyobb programunk az OTKA T-025086 (Őskori nem-érces nyersanyagok atlasza - Kárpát medence) honlap-rendszer, amely szintén befejezés előtt álló program része.

Az Archeocomp szerver otthont ad néhány aktuális, hazai és nemzetközi tudományos tanácskozás, konferencia hirdetményeinek is. Ezek közül most aktuális a szervezés korai stádiumában levő konferencia honlap a Tata-porhanyóbányai ásatások eredményeihez kapcsolódóan a Kuny Domonkos Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum által közösen rendezendő, "A középső paleolitikum aktuális kérdései" nemzetközi konferencia és kiállítás honlapja.

Szakmai szervezetek honlapjai

 Megtiszteltetés számunkra, hogy a múzeumok nemzetközi tanácsának (ICOM) két regionális szervezete, a közép-európai ICOM országok informális együttműködésének munkacsoportja (CEICOM) és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának honlapja szintén az ace szerverről kerül szolgáltatásra. Az adattartalom ez esetben természetesen az illető szervezetek szándékán, közlendőin múlik, de igyekszünk mindezt áttekinthető, világos formában közreadni.

Elektronikus kiadványok és bibliográfia

Az ace honlapokon több elektronikus publikáció és bibligráfiai jellegű adatszolgáltatás fut. Ezek sajnos meglehetősen szétszórtan helyezkednek el a tematikus honlapokon, egységesítésük, kiegészítésük egyik jövőben megvalósítandó feladatunk.

Az általunk (korábban) szolgáltatott elektronikus folyóiratok közül a legjelentősebb a havi rendszerességű Múzeumi Hírlevél, ami szakmánk egyetlen e-ujságja. A szolgáltatás az ace szerveren indult (1996-ban), majd szervezeti átalakítások miatt átkerült a Kulturális Örökség Igazgatósága, majd később jogutódja, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezelésébe. Sajnos, a korábban a nyomdai megjelenéssel egyidejű szolgáltatás folyamatossága 2002. májusával megszűnt[2], reméljük rövidesen sikerül újraindítani a rendszeres publikációt. Új helye a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapja lesz. Még rosszabb helyzetben van a Hírlevél testvérlapja, a Múzeumi Naptár, melynek szolgáltatógépe ki van kapcsolva, ezért a 2002-es állapot sem kereshető. A tervek szerint ez is a KÖH honlapján lesz elérhető. Ez a kiadvány a múzeumok aktuális programjait, elérhetőségeit tette közzé, kéthavonta. Frissítése mindig is komoly adatgyűjtő munkát igényelt, ami úgy látszik, most meghaladja a hivatal lehetőségeit.

Csak az ace szerveren hozzáférhető kézirat jellegű folyóirat az IRAMTO (Iparrégészeti és Archeometriai Tájákoztató). Utolsó nyomtatott száma 1998-ban jelent meg. A folytatást kizárólag elektronikus úton tervezzük.

Több konferencia kiadványait (Múltunk jövője-sorozat, Lengyel '99, 31st ISA '98, Közgyűjtemények és Tudomány '99) kivonatban és/vagy teljes szöveggel szolgáltatjuk.

 

Belső használatú honlapok

Az ace szerver "intranet" jellegű használatára is van lehetőség és igény. Például a készülő "Magyar Régészet az ezredfordulón" igen bonyolult szerkesztési és többszöri korrektúra munkálata során jó hasznát vettük a hálózaton keresztül könnyen elérhető közös felületnek. Újabban helyet adtunk egy speciális műtárgyvizsgálati távoktatási program (kolorimetria) hallgatói feladatai számára is (http://www.ace.hu/ace-home/curric/)

 

Levelezési listák

Az Archeocomp egyesület több olyan korlátozottan nyilvános szakmai levelezési listát is fenntart, amelyek jórészt a tudományos adattartalomhoz/szolgáltatásokhoz kötődnek.

Ilyen az IGCP-442 program levelezési listája, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság és a CEICOM (Central European ICOM countries) levelezési listái, amiket az ace szerver majordomo rendszere üzemeltet.

 

Gondok

Legnagyobb problémánk, hogy az információ rendszeres frissítésére, megújítására csak alkalomszerűen jut erőnk. Miután nincs mögöttünk stabil intézményi és anyagi háttér, csak a saját (egyébként is bőséges) munkánkra számíthatunk. Ezért fontos szolgáltatásokat szüneteltetünk (pl. Archeometriai adatbázis) és sajnos még mindig található az lapjainkon nem aktualizált információ. Hasonlóképpen nem jut erőnk az egységesítésre, kódkészletek, képernyő-beállítások stb. azonos kezelésére.

A hardver háttér - vonalsebesség, tárolókapacitás, védelem is állandó gondot okoz, ennek ellenére a szerver alapjában megbízhatóan működik.

 

A szerver megújításáról

A Networkshop-2003 konferencia és az erre bejelentett előadásunk jó indokot adott arra, hogy a szerver régóta esedékes átvizsgálását, megújítását megkezdjük. Mielőtt ehhez hozzáfogtunk volna, természetesen a teljes eddigi adattartalmat archiváltuk (összesen 196 Mbyte reklám-mentes információ).

Áttekintettük a meglehetősen spontán módon nőtt információ-hegyet, honlap-térképet készítettünk, kigyomláltuk az "árva" hivatkozásokat, a már nem aktuális, de közérdekű információt archívumba tettük.

A lapok könnyebb visszakereshetősége érdekében egyszerűsítettük a szerkezetet és fejléccel láttuk el a főbb egységeket (metaadatok feltöltése). A forgalom jobb megismerése érdekében látogató számlálót tettünk a nagyobb egységekhez. Áttekintettük és kiegészítettük kapcsolatainkat is.

 

Irodalom

BIRÓ et al. 1994: T. Biró Katalin - Rajczy Miklós - Munkácsy Gyula Rendszergazda tanfolyam a múzeumi munkatársak számára az IIF támogatásával Networkshop '94 Budapest IIF 1994 175-179.

EUROPEAN COMMISSION 1997: Multi-media access to Europe's Cultural Heritage - Memorandum of Understanding. UPDATED APPENDIX 2 as of 10/09/97 - http://europa.eu.int/ISPO/docs/topics/docs/mou_cultural_appendix.doc

GYULAI 1993: Gyulai Ferenc Uj interdiszciplináris műhely, a Régészeti Műszerközpont / A new interdisciplinary workshop, the "Archaeological High-Tech Centre" = Múltunk jövője '93 / The Future of Our Past '93 Budapest Magyar Nemzeti Múzeum 1993 13-14, 38-41.

RAJCZY et al. 1994: Rajczy Miklós - T. Biró Katalin - Suhajda Attila Adatbázisok múzeumi területen - eredmények és problémák. Networkshop '94 Budapest IIF 1994 89-94

VERES 2001: Veres Gábor, A számítógépes múzeumi nyilvántartás aktuális kérdéseiről. Múltunk jövője '2001.



[1] Elkészítésében, valamint a következő honlapok/publikációk készítésében: IGCP-442, Tudomány világa... konferencia, Nyersanyagatlasz közreműködik Telcs Gábor, MNM videostudió, akinmek segítségét ezúton is köszönjük

[2] 2003. 03. 27. állapot