Videokonferencia szolgáltatás az NIIF hálózatán

 Szerzők:

Kovács András, NIIF Iroda <akov@niif.hu>

Fehér Ede, NIIF Iroda <ede@iif.hu>

Máray Tamás, NIIF Iroda<maray@niif.hu>

Mohácsi János, NIIF Iroda <mohacsi@niif.hu>


Az elmúlt egy év során a HBONE hálózatban végrehajtott infrastrukturális fejlesztések és a rendelkezésre álló nagy sávszélesség új kommunikációs szolgáltatások bevezetését teszik lehetővé a hazai kutatói közösség számára. Az amerikai és európai nemzeti kutatói hálózatokban futó számos videokonferencia projekt azt mutatja, hogy a videokonferenciát jelenleg is sikerrel alkalmazzák világszerte a kutatási és oktatási szféra legkülönbözőbb területein.

A hazai kutatók egyre gyakrabban vesznek részt nemzetközi kutatási projektekben és várhatóan ez a részvétel a következő években eddig nem látott ütemben fog növekedni. A nemzetközi projektek munkájában már évek óta nagy sikerrel alkalmazzák a videokonferencia alapú szolgáltatásokat, szerényebb költségek mellett fokozva ezzel a hatékony, gyors döntéshozást és az emberi erőforrások kihasználtságát.

Az NIIF videokonferencia projekt egy országos méretű, akadémiai videokonferencia szolgáltatás kiépítését tűzte ki célul, amely a 2003-as évben a nagy sávszélességgel kapcsolódó intézmények közül 10-15 számára - a tervek szerint - már elérhető lesz. A projekt központi videokonferencia szerver infrastruktúra és professzionális videokonferencia kliens eszközök beszerzését és telepítését célozza meg. Ugyancsak a projekt keretében kerülnek vizsgálatra a különböző streaming technológiák és megoldások, amely a jelentős hazai kutatói és oktatási események hálózaton keresztüli közvetítését és terjesztését teszik majd lehetővé.

 

Az előadás keretében bemutatásra kerülnek az NIIF videokonferencia projekt eddig elért eredményei, a rövid és hosszútávú tervek, valamint a videokonferencia szolgáltatás technikai háttere.