3. Levelezőlisták és hírcsoportok

AegeaNet

A koraklasszikus égei világgal (a paleolitikumtól Homéroszig) foglalkozó vitafórum és hírcsoport. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@acpub.duke.edu. Az üzenetnek tartalmaznia kell az alábbi szöveget: subscribe aegeanet.

Acts-L

Az ottawai St. Paul University bibliakutató csoportjának vitafóruma, amely elsősorban az Apostolok Cselekedeteivel foglalkozik, illetve a korai kereszténység történetével. Ha szeretnénk feliratkozni a listára, az alábbi címen tehetjük meg: listserv@acadvm1.uottawa.ca. Az e-mailben szerepeljen az alábbi szöveg: subscribe acts-l és a nevünk.

AIA-L

Az AIA-L régészeti és technológiai levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: mailserv@cc.brynmawr.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe aia-l és a nevünk.

AgoraClass, l'AGORA des Classiques. Le Forum de discussion.

Az ókori világgal foglalkozó általános, francia nyelvű vitafórum. A jelentkezési lapot az alábbi címen lehet kitölteni: http://pot-pourri.fltr.ucl.ac.be/agcl/inscfirst.htm.

Anahita

Nőkérdés, a nők helyzete az ókorban. A levelezőlistára közvetlenül a web-oldalról jelentkezhetünk.

Ancien-L

Az ókori Mediterráneummal foglalkozó levelezőlista. Az alábbi címen jelentkez-hetünk: LISTSERV@listserv.louisville.edu. Az üzenetnek tartalmaznia kell az alábbi szöveget: subscribe ancien-l és a nevünket.

Ancient Marriage Discussion List

A házassággal, a nők helyezetével foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni a alábbi címen lehet: ancient-marriage-subscribe-request@liverpool.ac.uk vagy közvetlenül a web-oldalon feliratkozva.

ANE

Az ókori Közel-Kelettel foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@oi.uchicago.edu.

AP Latin Literature

Az AP Latin Literature középiskolai latin tanárok számára készült levelezőlista, amely természetesen a latin oktatással foglalkozik. Hasznos információkat találhatunk oktatási segédletekről, web-oldalakról. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@ets.org. A levélben szerepeljen az alábbi szöveg: subscribe ap-latin és a nevünk.

Archpub

Az Archpub (Archaeological Publications Announcement List) az ókori régészettel kap-csolatos publikációkkal foglalkozik. Jelentkezni a majordomo@mail.serve.com címen lehet. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe Archpub és a nevünk.

Arch-L

Az Arch-L, hasonlóképpen az előző levelezőlistához, ókori régészettel foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@tamvm1.tamu.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe arch-l és a nevünk.

Arch-Theory

Az Arch-Theory régészeti teóriákkal foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: mailbase@mailbase.ac.uk. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: join arch-theory és a nevünk.

Aristotle-Political, Aristotle-Politics-Reading

Arisztotelész politikai, illetve politika-elméleti műveivel foglalkozó levelezőlisták. Ha az aristotle-political listára szeretnénk feliratkozni, az alábbi címre kell egy e-mailt küldenünk: listserv@freelance.com. A szövegben szerepelnie kell az alábbi szöveg-nek: sub aristotle-political. Ha az aristotle-politics-reading listára szeretnénk felirat-koz-ni, akkor is az alábbi címre kell e-mail-t küldenünk (listserv@freelance.com), csak a kísérő szöveget kell megváltoztatnunk: sub aristotle-politics-reading.

Biblical Language Standards

A bibliai szövegekkel és a bibliai nyelvekkel foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@shemesh.scholar.emory.edu A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: subscribe bls.

Biblical Greek

A bibliai görög nyelvvel foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@virginia.edu. A szövegben szerepeljen az alábbi formula: subscribe b-greek és a nevünk.

Byzans-L

Bizantinológiával foglalkozó levelezőlista. Az alábbi címen jelentkezhetünk: listserv@mizzou1.missouri.edu. Az üzenetnek tartalmaznia kell az alábbi szöveget: subscribe byzans-l és a nevünk.

CAAL

Az informatika és a nyelvtudományok kapcsolatát vizsgáló levelezőlista, amely elsősorban közel-keleti nyelvekkel foglalkozik. Az alábbi címen jelentkezhetünk: caal-subscribe@ff.cuni.cz. A korábbi leveleket az alábbi helyen találhatjuk meg: http://anes235-1.ff.cuni.cz/caal/caal.htm.

CANE-L

A Classical Association of New England levelezőlistája. Mindenféle ókori témával foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: mailserv@wellesley.edu. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe cane-l.

Classical Mediterranean E-Mail List Archives

Több levelezőlista archív e-mail-gyűjteménye, amelyben kereshetünk is.

Classics

A klasszikus antikvitással általánosságban foglalkozó levelezőlista. Az alábbi címen jelentkezhetünk: listproc@u.washington.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe classics és a teljes nevünk.

Contex-L

A Contex-L a Biblia, a korai kereszténység és a judaizmus társadalmi hátterével foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni itt lehet: listserv@acadvm1.uottawa.ca. A levél-ben szerepelnie kell az alábbi formulának: subscribe contex-l és a nevünk.

CTI-Textual Studies

A CTI (Computers in Teaching Initiative) azoknak az egyetemeknek és kutatócsoportoknak ajánlott levelezőlista, amelyek az informatika nyújtotta lehetőségeket használják fel az antik szövegek elemzésénél. Jelentkezni az alábbi címen lehet: mailbase@mailbase.ac.uk. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: join cti-textual-studies és a nevünk.

Elenchus

Az Elenchus a korai kereszténységgel foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@acadvm1.uottawa.ca. A levélben az alábbi szövegnek kell szerepelnie: subscribe elenchus és a nevünk.

Enkidu-L

Az Enkidu-L az ókori szövegkritikával foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@lists.stanford.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe enkidu-l.

Epigraph-L

Görög és római felirattannal foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@listserv.mcmaster.ca. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe epigraph-l.

Etextctr

Az Etextctr elektronikus szövegekkel és a szövegek fejlesztésével foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@lists.Princeton.edu. A szövegben szerepeljen az alábbi formula: subscribe etextctr és a nevünk.

Exlibris

Az Exlibris könyvritkaságokkal és különleges könyvgyűjteményekkel foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@rutvm1.bitnet. A szövegben szerepelnie kell az alábbi formulának: subscribe exlibris és a nevünk.

Explorator

Az Explorator az interneten megjelenő legfrisebb hírekről, illetve a legújabb honlapokról tudósít. Az alábbi címen jelentkezhetünk: dmeadows@idirect.com. További hasznos információk találhatók az újdonságokkal kapcsolatban a Commentarium honlapján: http://web.idirect.com/~atrium/commentarium.htm.

Gradcurr

A Gradcurr az ókortudomány oktatásával foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: gradcurr@ccat.sas.upenn.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: subscribe gradcurr.

Greekweb

Az ókori görögséggel általánosan foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@demokritos.cc.duth.gr. A levélben szerepeljen az alábbi szöveg: subscribe greekweb és a nevünk.

Gromarch

A Gromarch a Greekarch és a Romarch közös levelezőlistája. A Gromarch-ra feliratkozók mindkét levelezőlista leveleit megkapják. A levelekben jelzik, hogy melyik listáról küldték tovább őket (Roma a Romarch, Graecia a Greekarch). Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@rome.classics.lsa.umich.edu. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe gromarch.

Greekarch

Az ókori görög világ régészetével foglalkozó levelezőlista. Elsősorban a bronzkortól a római hódításig terjedő időszakot öleli fel. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@rome.classics.lsa.umich.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe greekarch és az e-mail címünk.

Homer-L

A missouri Columbia Egyetem Center for Studies in Oral Tradition levelezőlistája, amely a homéroszi eposzok főbb kérdéseivel foglalkozik: metrika, témaválasztás, eredet, formulák, a szóbeli hagyományozódás folyamata. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@lists.missouri.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: sub homer-l és a nevünk.

H-Rhetor

A retorika történetével foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@uicvm.uic.edu. A levélben szerepeljen az alábbi szöveg: sub h-rhetor és a nevünk.

H-Teach

A történelem oktatásával foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@uicvm.uic.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: sub h-teach a nevünk és az iskola neve.

Iconographie

Az ókori görög művészettel foglalkozó levelezőlista. A fenti www-cím mellett feliratkozhatunk az alábbi címen is: majordomo@reading.ac.uk. A levélben szerepeljen az alábbi szöveg: subscribe iconographie.

Introduction to Greek List

A görög nyelvet tanulók vitafóruma. Elsősorban kezdőknek ajánlott. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@perseus.tufts.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe intro_greek.

Ioudaios

A Ioudaios tulajdonképpen egy internetes szeminárium a korai judaizmussal foglalkozók számára. A részvétel előfeltétele a judaizmus történetének és a görög nyelvnek az ismerete. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@lehigh.edu. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe ioudaios és a nevünk.

Istoria

A görög történelemmel foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@platon.ee.duth.gr. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: sub istoria és a nevünk.

IusRomanum

A IusRomanum a római joggal foglalkozó vitafórum. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@jurix.jura.uni-sb.de. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: subscribe IusRomanum.

Latinhelp-L

A latin nyelvet tanulók számára ajánlott levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: gdaven19@mail.idt.net.

Latin-L

A latin nyelvvel foglalkozó vitafórum. Jelentkezni az alábbi címen lehet: majordomo@mlists.net. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe latin és az e-mail címünk.

Latin Teachers

Latintanárok levelezőlistája. Jelentkezni itt lehet: majordomo@mlists.net. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe latinteach és az e-mail címünk.

Lexi

A görög és latin nyelvvel, különösen azonban a görög és latin szótárakkal foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@uci.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi formulának: subscribe lexi és a nevünk.

Leucippus

A Leucippus elsősorban a klasszikus görög világ történetével foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@demokritos.cc.duth.gr. A levélben szerepeljen az alábbi szöveg: subscribe leucippus és a nevünk.

Lt-Antiq

A késői antikvitással (Kr.u. 240-600) foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@univscvm.csd.scarolina.edu. A levélben szerepelnie az alábbi szövegnek: subscribe lt-antiq és a nevünk.

Mantovano

Vergilius költészetével, Vergilius-kommentárokkal és az antik szerző hatásával foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni itt lehet: majordomo@wilsoninet.com. A levél-ben szerepeljen az alábbi formula: subscribe mantovano.

Medant-L

A Medant-L a görög és római világ orvostörténetével és orvosi tudásával foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: MEDANTMGR@EA1785.ORG. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: join medant-l.

Numism-l

Görög és római numizmatikai levelezőlista. Jeletkezni az alábbi címen lehet: listserv@univscvm.csd.scarolina.edu. Az e-mail-nek tartalmaznia kell az alábbi szöveget: subscribe numism-l. További fontos információk az ókori pénzveréssel és pénzhasználattal kapcsolatban: http://www.umich.edu/~classics/archives/numism/.

Nundinae

A Nundinae művészeti, régészeti, filozófiai, nyelvészeti és ókortörténeti tárgyú könyvek adás-vételével foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: Nundinae-subscribe@onelist.com.

Papy-L

Az alábbi címen jelentkezhetünk: listserv@igl.ku.dk. További információk a papirológiával kapcsolatban: http://www.urz.uni-heidelberg.de/subject/hd/fak8/papy/logs/.

Perseus

A Perseus projekt (http://www.perseus.tufts.edu/) levelezőlistája. Ha jelentkezni szeret-nénk, az alábbi címre kell e-mail-t küldenünk: listserv@brownvm.brown.edu.

Phil-Lit

A Phil-Lit a Philosophy and Literature c. folyóirat (Johns Hopkins University Press) filozófiai levelezőlistája. A levelezőlistára bárki feliratkozhat. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@tamvm1.tamu.edu. A levélben szerepeljen az alábbi szöveg: subscribe phil-lit és a nevünk.

Philosophy Lists

A Philosophy Lists nyolc kisebb levelezőlistából áll, melyek egy-egy jelentős filozófus munkásságával foglalkoznak: Platón, Platón - Az állam, Arisztotelész, Plótinosz, Aquinói Szt. Tamás, Spinoza, Levinas és Arendt. Valamennyi listára ugyanazon a címen kell jelentkezni: majordomo@world.std.com. Az egyes listákra való jelentkezést a levél szövegében kell jeleznünk. (Pl. subscribe plato és az e-mail címünk).

Romarch

Az ókori Itália és a Római Birodalom provinciáinak régészetével foglalkozó vitafórum. Jelentkezni itt lehet: majordomo@rome.classics.lsa.umich.edu. Az e-mail-nek tartalmaznia kell az alábbi szöveget: subscribe romarch.

Romiosini

A Romiosini a Kelet-római Birodalom történetével, politikai rendszerével, had-ügyeivel, művészetével és tudománytörténetével foglalkozó vitafórum. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listproc@demokritos.cc.duth.gr. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe romiosini és a nevünk.

Sophia

A Sophia az ókori filozófia történetével foglalkozik. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@liverpool.ac.uk. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe sophia és a nevünk.

Suda On Line

Bizantinológiai levelezőlista, amely a Suda On Line részeként működik. A listára a honlapon lehet feliratkozni.

Talaros

A hellenizmussal foglalkozó vitafórum. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@listserv.acns.nwu.edu. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe talaros és a nevünk.

Techeval

A Techeval a bölcsészettudományok és az informatika kapcsolatával foglalkozó levelezőlista. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@miamiu.muohio.edu. A levélben szerepeljen az alábbi formula: subscribe techeval, az e-mail címünk és a nevünk.

Thuc-L

Thuküdidésszel foglalkozó vitafórum. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@vm.temple.edu. A levélben szerepelnie kell az alábbi szövegnek: subscribe thuc-l és a nevünk.

Virgil

Vergilius műveivel foglalkozó vitafórum. Jelentkezni az alábbi címen lehet: listserv@freelance.com. A levélben szerepeljen az alábbi formula: sub virgil.

Liszt Directory of E-mail Discussion Groups

Az interneten megtalálható levelezőlisták összefoglaló web-oldala, ahol az egyes listákat tematika szerint válogatják szét.

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész