aludttej, aggott tej, savanyú tej, szerdék

étel és egyúttal a → tejfeldolgozás egyik rendszerének kiinduló készítménye. A fejés után → tejtartó edényekben magára hagyott tej erjedés folyamán savanyú alvadékká alakul, tetején a zsírrészecskék → tejfellé gyűlnek össze. Akár közvetlenül étkezésre, akár további feldolgozásra szánják az aludttejet, a tejfelt vagy leszedik róla, vagy belekeverik. Ilyen módon oltóanyag nélkül nálunk csaknem kizárólag tehéntejet, a szegények kecsketejet altatnak. Juhtejnél ez csak kivételesen fordul elő. Az aludttej kocsonyásan kanalazva vagy összekeverve (tört tej) önálló étel, kenyérrel eszik. Aludttejet tálalnak kásaételekhez, habarnak vele levesfélét. Erdély DK-i részén (Marosvásárhely – Nagyszeben vonalától keletre) és Moldvában az aludttejet nem kocsonyás állapotban fogyasztják, hanem megtörve, erőteljesen összekeverve (→ verttej). A tejfeldolgozás menetében aludttejből (szerdékből) → túrót (szerdéktúrót) vagy vajat (→ vajkészítés) készítenek. – Irod. K. Kovács László: Adatok a tejkonzerválásunk egyik régi módjához (Etnn., 1970. 2–4. sz.).