A meteorológia tudománytörténeti gyűjteménye

A Magyarországon használt régi meteorológiai műszereket a korábbi századokban más intézmények vagy magánszemélyek őrizték meg. Az OMSZ elődintézményének alapítását követően elkezdték felkutatni a régi meteorológiai műszereket, amelyekből az I. világháborút követően jelentős mennyiség gyűlt össze. A II. világháború során az OMI épülete is háborús károkat szenvedett, s ezt követően jelentős értékek, köztük muzeális műszerek, régi észlelési anyagok, könyvek és folyóiratok, valamint írásos emlékek pusztultak el.

Szerencsére az ország különböző észlelőállomásain, illetve magánembereknél és más intézményekben számos értékes régi meteorológiai tárgy maradt fenn, amelyekből jó néhányat az OMSZ rendelkezésére bocsátottak. Mezősi Miklós és Simon Antal szervezőmunkájának eredményeként az 1980-as évek végére olyan mennyiségű muzeális tárgy gyűlt össze, hogy abból az OMSZ budapesti központi épületében létrehozhattak egy állandó meteorológiai kiállítást.

A bemutatott tárgyak között szerepelnek 19. századi meteorológiai műszerek, könyvek, kiadványok, fontos dokumentumok (pl. az intézmény alapító oklevele), korabeli fotók és egyéb értékes emlékek. {IV-384.} A műszerek között megtalálhatók a 20. század utóbbi évtizedeiben használt eszközök, egészen a jelenkorig bezárólag. Láthatók régi időkből származó, neves meteorológusaink munkáját elismerő kitüntetések is.