Kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban

A magyar királyi honvédség 1922-1943

(...) A negyedik nagy egység a Szovjetunió elleni hadbalépést tárgyalja. Kiemelt helyet kap Kassa bombázása, e tablók a kutatás jelenlegi fázisát mutatják be.

A katonák mindennapi felszerelését élőképek teszik szemléletessé. Szekér, lószerszámok, kerékpár. A tárlat látogatói elképzelhetik, mit jelentett mondjuk Kiskunhalasról elbiciklizni a Donig... Az egész kiállítás vezérfonala, bemutatni, hogyan élte át a háborút egy egyszerű katona. A polgári lakosság légoltalmi oktatásának felszerelései is megtekinthetők, sokaknak ez még élő emlék. A legmegrázóbb relikviákat az utolsó tematikus egység öleli fel: a 2. magyar hadsereg a Donnál - és ami megmaradt belőle. Olvasható a Jány-féle három parancs, ezekről ki-ki eldöntheti magában, hogy mennyire voltak aktuálisak, hiszen sok ferdítés került a köztudatba e téren is.

Az urivi hídfő áttörésének eredeti térképe, egy lelőtt orosz gép roncsából készített "levelezőlap" Jány Gusztávnak címezve, légi fotók a hadszíntérről, kijevi tábori kórház képe, hadiparancs Horthy István halálakor (1942. augusztus 20.), hótalpak, levelek az otthoniaknak (a dátum helyén: Valahol Oroszországban, 1942. szept. 25.), cigarettásdoboz sodrott cigarettával, eredeti térkép 1943. január 12-éről, amikor áttörték a magyar arcvonalat. És a magukat a hóban vonszoló katonák végeláthatatlan sora. Végül néhány, szerencsésen hazatért katona, vászontarisznyájában elhunyt bajtársa holmijával. Képek, tárgyak, kézírások, térképek és veszteséglisták - ez maradt a 2. magyar hadseregből.