Kitta (Urocissa Cab.)

A kitták vagy lombszarkák nemzetsége 6 fajt foglal magában, melyek csinos testalkotású és élénk színű ruhával bíró madarak. Csőrük majdnem fejük hosszával egyező, vastag, erős, tövétől kezdve hajlott, hegyén horgas; lábuk hosszú és erős, középhosszú, erőteljes ujjakkal, amelyeken jókora karmok vannak. Kerek szárnyukban az ötödik és hatodik szabad evező a leghosszabb; farkuk igen hosszú és lépcsőzetes. Ez a nemzetség a Himalájában, Burmában, Sziámban, Kína északi részében és Formózán van elterjedve.

A vöröscsőrű kitta (Urocissa eerythrorhyncha Gm.)

Vöröscsőrű kitta (

Vöröscsőrű kitta (Urocissa erythrorhyncha Gm.).

A nemzetség egyik legszebb faja. Feje, nyaka és melle mélyfekete, kivéve egy fehér hosszanti sávot, amely a fejtetőről a tarkóig s még azontúl is terjed és lassanként kékbe megy át; háta és dolmánya világos kobaltkék, a felső szárnyfedőtollak ugyanilyen színűek, de széles fekete hegyben végződők; alsó teste a melltől kezdve fehéres, vöröses-hamúszínbe hajló fénnyel, a szárny fényes kobaltkék, az evezőtollak belső zászlói azonban feketék s mindegyik evezőnek a hegye fehér; a kormánytollak kékek, a középső tollak a hegyükön fehérek, a többiek fekete szalaggal a fehér hegyük előtt. Szeme élénk vörösbarna, csőre korálpiros, lábai halványcinóbervörösek.

Kínában némelykor fogságban tartják és nyers hússal, madárfiókákkal vagy apró madarakkal, rovarokkal és hasonlóval etetik. Innét néha Európába is jut egy-egy élő példány ebből a díszmadárból.