Igazi kakadú (Cacatua Vieill.)

Az alcsalád bevezető leírása, a szó szorosabb értelmében véve, javarészben a tulajdonképpeni kakadú nemzetségre vonatkozott. Középnagyságú madarak, a csóka nagyságától kezdve a varjúéig; törzsük igen zömök. A nemzetségből jelenleg 17 fajt ismerünk.

A pirosbóbitás kakadú (Cacatua moluccensis Gmel.)

Pirosbóbitás kakadu (

Pirosbóbitás kakadu (Cacatua moluccensis Gmel.).

A hinduk golabi-kakatua-nak nevezik. Ezt a fajt tekinthetjük a nemzetség legméltóbb képviselőjének. Egyik ausztráliai fajrokona mellett a legnagyobb termetű tagja a nemzetségnek. Színezete fehér, igen gyenge rózsaszínes lehelettel. Gyönyörű tollruháját még különlegesen díszíti 17 cm hosszú, sárgáspiros tollakból álló fehér fedőtollakkal borított bóbitája. Az evező és kormánytollak tőfelének alsó része sárgás. Szeme sötétbarna; a szem körül lévő csupasz rész szürkéskék vagy kékesfehér; csőre és lába fekete, fehéres hamvassággal; a szabadon élők lábán gyenge szilvakék árnyalat van. A szabadon élő madaraknak a rózsássága – mint azt Rosenberg írja egyik levelében – a madarak korosodásával mindinkább erősödik, sokkal nagyobb mértékben, mint a fogságban tartottaké. Mellesleg érdemesnek tartom itt felemlíteni, hogy Forbes szerint a Timor-szigeten előforduló kis sárgabóbitás kakadú (Cacatua sulphurea Gmel.) hímjének szeme fekete, a tojóé ellenben piros.

A pirosbóbitás kakadú úgyszólván csak Cezám szigetén fordul elő. Csak igen ritkán repül át a két egész percnyire délre levő Amboina szigetre. A bennszülöttek állításai szerint a hím kiválasztott élettársához egész életén át hű marad. Gabonaneműekkel, magvakkal s mindenféle terméssel él.

A fiatalok még a kirepülés előtt ugyanolyan ruhát öltenek, mint amilyen a szüleiké. A bennszülött alfurok, akik igen ügyes famászók, gyakran kiszedik a fiatalokat, megszelidítik, aztán eladják. Cezám szigetén egy madár ára egy hollandi forint volt vagy annál is kevesebb, míg Amboinán 2–3 is.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a fogságban tartott pirosbóbitás kakadú úgy nemzetségének, mint családjának összes tulajdonságait egyesíti magában. Elsőrendű szoba-madár, melyet annál jobban megszeretünk, minél többet foglalkozunk vele. Többnyire már megszelidítve kerül hozzánk s ha a megérkezése alkalmával tán kicsit okoskodnék is, hamarosan beletörődik megváltozott helyzetébe s a vele szemben tanusított barátságot igen meghálálja, s igen ragaszkodó, kedveskedő lesz. Eleven. mozgékony madár.