Az amazonpapagály (Amazona amazonica Linn.)

A nemzetség legjellegzetesebb képviselője, melyet a kreolok kurika vagy papagájó néven ismernek. Színe általában sötétzöld. Nyaka hátsó részét feketés tollszegélyek tarkítják; széles homloksávja, kantárja és szemöldöksávja kék, fejeteteje, pofája élénksárga; a szárnyorom zöld, a kéztőnél sárga. Az elsőrendű evezőtollak külső zászlójának töve fakózöld, kivéve az elsőt, amely fekete; feljebb az evezők színe indigókék; a második és harmadik másodrendű evezőnek a töve zöld, közepe pipacspiros, hegye indigókék. A többi evező a két utolsó zöld kivételével kívül zöld, belül fekete, a végén kék; valamennyi evezőtollnak az alsó fele fekete, csak a belső zászlók tőfele zöld; alsó szárnyfedők zöldek. A négy szélső farktoll töve mind a két oldalon élénk pipacspiros, kívül sötétzöld, végén zöldessárga. Az ötödik kormánytoll zöld belső zászlóján piros folt van, ilyen folt a második és harmadik farktollon is van, de ezek a tő- és a szárfelé elmosódott szélűek; a többi toll piros színét a toll közepén húzódó széles zöld keresztsáv kétfelé osztja. Az alsó farkfedők sárgászöldek. A farktollak alulról nézve fakó pipacspiros alapszínűek, de közepükön zöld keresztsáv s végükön széles sárgászöld sáv van. Szeme pipacspiros, csőre szarusárga, csak a végén sötétbarna, lába barnás. A fogságban tartottak színe gyakran megváltozik és az így keletkezett színváltozatok között sokszor igen tetszetősek akadnak. Az amazonpapagály hazája Brazilia közepétől az angol Guayanáig és Trinidadig, nyugat felé Bogotáig, Ekvádorig és Venezueláig terjed.

A kékhomlokú amazonpapagály (Amazona aestiva Lath.)

Az előbbihez igen hasonlít, csak valamivel nagyobb és homloka meg kantárja világoskék. Szárnyorma vörös, torka sárga, csőre feketés. Dél- és Közép-Brazíliában, Argentinában meg Paraguajban él.

A fehérhomlokú amazonpapagály (Amazona albifrons Sparrm.)

Ez a Közép-Amerikában élő faj csodaszép tarka madár. Fejeteteje kék, homloka fehér, kantárja meg szemetája piros. A négy szélső farktoll töve szintén piros és ugyanilyen színűen a hím elsőrendű szárny fedőtollai és a fiókszárny is. Az evezőtollak színe részben kék.

A fehérfejű amazonpapagály (Amazona leucocephela Linn.)

Homloka és szemgyűrűje fehér, pofája és torka rózsaszínű.