Galléros papagály (Deroptyus Wagl.)

Ha nem is a legszebb, de mindenesetre a legfeltűnőbb tagja a tompafarkú papagályoknak a galléros papagály-nemzetség, amelynek egyetlen tagja csak:

A galléros papagály (Deroptyus accipitrinus Linn.)

Galléros papagály (

Galléros papagály (Deroptyus accipitrinus Linn.).

Nyaka, oldala és hátsórésze, egész felső teste és combjai fényes sötétzöldek; feje eleje és teteje barnássárga, mint a világos tejeskávé; halántéka, fületája, kantárja és feje oldala meg álla barnásfakó, némileg tarkítva elmosódott, fakófehér szárfoltokkal. Fölmereszthető, széles, hosszú gallértollai széles legyezőt alkotnak; a tarkón és a nyakszirten lévő gallértollak kárminpirosak, ibolyás csillogással; az egyes tollak töve fakóbarna s végüket széles, kék szegély díszíti. Az alsó test tollazata hasonló színű, csak az oldalon lévő melltollakon van külső, zöld szegély. Az elsőrendű evezőtollak és azok fedőtollai egészen feketék, míg az első néhány másodrendű evező csak a belső zászló tőfelén fekete; a három utolsó toll zöld, ugyanilyen színű a madár háta és farka is, de a farktollak belső zászlóján széles, fekete szegély van és a két szélső farktollnak egész belső zászlója fekete, a külső pedig sötét feketéskék. Az alsó farkfedők zöldek. Szeme barna; csőre, lába és csupasz szemgyűrűje barnásfekete.

Eddigi ismereteink szerint a galléros papagály főleg az Amazonfolyam menti erdőségek lakója és úgy látszik, sehol sem olyan gyakori, mint a többi papagály-faj. A galléros papagály szívesebben tartózkodik az emberi telepek körül. Bizalmas, könnyen szelidíthető madár, viszont kényes, nemes és tanulékony.