6. Kámzsás kígyók (Macroprotodon Guich.)

Ez a nemzetség egy ideig nem szerepelt külön, hanem be volt olvasztva a rézsiklók (Coronella) nemzetségébe, noha azoktól függélyesen tojásdad pupillája és felső állkapcsának barázdás fogai által is különbözik.

A kámzsás sikló (Macroprotodon cucullatus Geoffr.)

Kámzsás sikló (

Kámzsás sikló (Macroprotodon cucullatus Geoffr.).

A kámzsás sikló színezetére, nagyságára és alakjára nézve nagyon hasonlít a rézsiklóhoz, ettől azonban jól megkülönbözteti sajátos alkotású fogazata: erősen fölfelé hajló állkapcsán legelől 4–5 fog ül, amelyek hátrafelé hosszabbodnak, ezután hézag következik, majd ismét 4 kis fog s végül a két hosszú barázdásfog jön. Az alsó állkapocs fogai közül a hatodik jóval hosszabb, mint a megelőzők s az utána következőktől hézag választja el. Feje lapított, arcorra kerek, teste hengeres és fölül 21–23 sor síma pikkely födi, farka rövid. Színezete nagyon emlékeztet a síma siklókéra, fölül barnás, tarkóját egy nagy, sötét, kámzsaalakú folt díszíti, amely vedlés után feketéskéken csillog; hátát hosszanti sorokban elhelyezett kis barna foltok tarkítják, hasoldala egyszínű világos vagy sárgásfehér alapon fekete és sakktáblaszerű foltokkal van beszórva. Hossza nem sokkal haladja túl a félmétert. Spanyolországban, Portugáliában, a Baleárokon, Lampedusa-szigeten, valamint a Szaharától északra egész Észak-Afrikában honos, kelet felé ritkul és Egyiptomban csak a Nílus deltája környékén fordul elő. Nappal lapos kövek alatt vagy földrésekben tartózkodik, vagy olykor a puha földbe, avagy a homokba ássa magát. Éjjeli életmódot folytat, vadászatra is éjjel jár s nemcsak éjjeli állatokat ejt zsákmányul, hanem nappali gyíkokat is.Werner egyik példánya egy éjjel nem kevesebb, mint 4 különböző gyíkot evett meg, amiből e faj nagy étvágyára lehet következtetni. Nappal olykor a puha földbe vagy homokba ássa magát.

*

A következőkben három nem egy-egy, hasonló életmódú faját ismertetjük.

Nappali, hátsó barázdásfogú, fánlakó fajok, az egész földkerekség forró országaiból nagyszámban ismeretesek. A bennszülöttek csaknem az összes fajokat mérgeseknek tartják s félnek tőlük, noha fogazatuk alapos megvizsgálása nyomán kiderült, hogy az emberre teljesen ártalmatlanok s szép alakjuk, valamint ügyes mozdulataik az elfogulatlan szemlélőt mindig nagyon lebilincselik. Táplálékuk különböző, kisebb emlősöket és madarakat esznek, különösen pedig a velük azonos helyen tartózkodó gyíkokat és kétéltűeket kedvelik.