Tapogatóshalak (Antennarius Comm.)

A tapogatóshalak, Amtennarius Comm., tüskés hátúszójából csak három különálló tövis maradt meg, s azok közül is az első tapogatóvá alakult át és az orr tetejére került. A puhasugaras hátúszó elég hosszú, az alsóúszó annál rövidebb. Fejük igen nagy, magas és lapos. Széles szájuk függélyes, vagy csaknem teljesen függélyes hasítékú. Állkapcsukat és szájpadlásukat apró fogak teszik ráspolyossá. Szemük apró. Bőrük csupasz, vagy apró tövisek borítják.

A tapogatóshalak lebegő életmódot folytatnak, s igen gyenge úszók. A part mentén korallok és moszatok közt, vagy kövek alatt rejtőzködnek és mellúszójukkal kapaszkodnak meg. A nyilt óceánon legnagyobb számmal a térítők övében találhatók, mégpedig főképpen az olyan helyeken, ahová nagymennyiségű algát ver össze a szél. Nyeles mellúszójukkal belekarolnak az úszó moszattutajokba és így vitetik magukat. Az áramlások révén egész Norvégiáig, sőt Új-Zélandig elvetődnek. Színük mindig a környezetéhez alkalmazkodik, ennélfogva igen változatos. Színbeli alkalmazkodásuk akkora, hogy kövek, korallok, vagy algák közt szinte lehetetlenség őket megkülönböztetni. Valamennyi faj élénk színezetű. Számos olyan új fajt írtak le, amelyek alaposabb vizsgálatnál legföljebb csak színbeli változatnak bizonyultak. Hosszúságuk nem haladja meg a 25 cm-t. Günther azt gyanítja, hogy zsákmányukat az ördöghal (Lophius) módjára szerzik meg.

A márványos csáposhal (Antennarius marmoratus Gthr.)

A márványos csáposhal, Antennarius marmoratus Gthr., az úszó Sargassum-tutajok jellemző állatvilágához tartozik. Szaporodása is ott megy végbe. A hólyagos moszatból egész nyalábot foglal össze nyálkájával, amely selyemszerű, ragadós fonalak alakjában vonja be az algákat. Ezekre csomókban rakja rá az ikráit. Ez a szülői gondoskodás nagyon hasonlít a tengeri pikóéhoz, de még nem tudjuk, hogy ezeknél is a hím készíti-e a fészket?

A márványos csáposhal az Atlanti-óceán melegégalji részében otthonos. Hátúszójában 3 és 12, mellúszójában 10, alsóúszójában pedig 7 sugár sorakozik egymás mellé. Bőre csupasz. Alapszíne sárgás, vagy vöröses, barnával márványozva. Hasát és oldalát fehér foltok tarkítják.