Komédiáshalak (Pterophryne Gill.)

A komédiáshalak, Pterophryne Gill., nemzetségének főbb jellemvonásai a következők: a bőr csupasz és síma; a száj ferde; a farokkocsány szabad, az összes úszók megnyúltak.

A bohóchal (Pterophryne histrio [L]. Gill.)

A bohóchal, Pterophryne histrio (L.) Gill., ugyanolyan életmódot folytat, mint a márványos csáposhal. Külseje emlékeztet a csengőkkel teleaggatott bohócéra. Nemcsak mellúszója karos és farka nyeles, hanem alsó- és hasúszója is megnyúlt. Elülső háttüskéi teljesen elkülönültek és erősen módosultak. A bohóchal színezetét szinte lehetetlen leírni, annyira a környezet szerint változik. A bohóchal is a Szargasszo-tenger algatutaján él abban a változatos állattársaságban, amelynek minden egyes tagja kitünően ért a szín- és az alakutánzáshoz, Színe többnyire narancssárga, vagy kissé vöröses, sötétebb márványozottsággal. A mellúszó belső oldala és hártyás része sötétebb. A bohóchal pelagikus állat, de a „Blake”-expedíció a nyugatindiai szigetek mellett tetemesebb mélységből is gyüjtötte. Az elszakadt hólyagosmoszatokkal együtt az áramlások eredeti termőhelyéről messze elsodorják. Így Norvégia partjai mentén (Finnmark) két ízben is ráakadtak.

Az 1925-i „Arcturus”-expedíció, amely W. Beebe vezetésével a Szargasszo-tengert tanulmányozta, számos példányt gyüjtött belőle. „Nincs semmi ellenvetésem az ellen, – írja Beebe („The Arcturus Adventure”, 1926) – ha valaki a halakra nem tartja alkalmas jelzőnek a „vonzó” kifejezést, a kétkedőknek azonban azt ajánlom, hogy várjanak addig, amíg a Pterophryne-t, ezt a „par excellence” szargasszóhalat nem látták. Ez a hal a szájától a farkáig húsból mintázott hasonmása a levélszerű moszatrészeknek. Úszóinak csontossugarai ujjalakú nyujtványokban folytatódnak; segítségükkel kúszik ide-oda az algatutajon, ugrál levélről-levélre, tótágast függ lefelé és ellenállhatatlanul nevetséges testtartásokat mutat be. A halakat általában nem ajánlhatom kedvenc háziállatok gyanánt, a Pterophryne azonban kivétel.” A bohóchal rendkívül népszerű volt az „Arcturus” fedélzetén és tömzsi testének majomszerű mozdulataival, s rendkívül komoly tekintetével kitünően elszórakoztatta az expedíció tagjait. Akrobatamutatványait mozgóképen örökítették meg.