7. család: Bolyhoshal-félék (Caulophrynidae)

A bolyhoshal-félék (Caulophrynidae) koponyája hátul széles, a szemek közt azonban keskeny. Testük megnyúlt, de hasuk kidomborodik. A fiatalok sokkal zömökebbek. Egész külsejük pelagikus életmódra vall. Csalogatócsápjuk vége ecsetszerű. A családba csak egy nemzetség tartozik.

A nagyszárnyú bolyhoshal (Caulophryne jordani Goode & Bean.)

Ezt a fajt Goode és Bean 1896-ban az „Albatross” 1887-i útján gyüjtött példány alapján írta le. A nagyszárnyú bolyhoshal, Caulophryne jordani Goode & Bean, sugarainak száma a hátúszóban 15–16, amelyek, az utolsó négy kivételével, erősen meghosszabbodtak; az alsóúszóban 14 sugár van, amelyek, a három utolsót kivéve, szintén megnyúltak; a mellúszónak 16–19, a farokúszónak 8 sugara van. A hát- és az alsóúszó hosszabb a testnél. Rövid csalogatófonala végén bojtot visel. A bojtot 8 vékony lemez alkotja. A köztesállkapcson mind a két oldalon 10, az alsón pedig 8 foga van. Szeme igen kicsi.

Oldalán és fején apró bolyhok vannak, amelyek Goode és Bean szerint világítanak. Regan megállapította, hogy a bolyhok az oldalszerv megnyúlt szemölcsei. A bolyhok kb. kétszer akkora hosszúak, mint a szem átmérője. A fej két oldalán 9, a nyakszirt és a hátúszó közt 7, oldalán pedig 12 ilyen fonal van. A „Dana”-expedíció Carolina mellett és Panama-öbölben (3500 m) gyüjtötte. A legnagyobb példány 90 milliméter hosszú. Az „Arcturus”-expedíció, amely 1925-ben W. Beebe vezetésével a Szargasszo-tengerben és a Teknősbéka-szigeteknél kutatott, a Hudson-folyó tenger alá süllyedt hajdani torkolatában egyetlenegy mélyvízi halat fogott, s ez a nagyszárnyú bolyhoshal fiatal példánya volt. A fiatalok úszósugarai még szabadok, s a testük sokkal bolyhosabb, mint a serdülteké, annyira, hogy szinte szőröseknek látszanak.

*

A „Dana”-expedíció gazdag gyüjteményének feldolgozásával kapcsolatosan C. Tate Regan átvizsgálta a csalogatófonalas halak rendszerét és munkájában („The Pediculate fishes of the Suborder Ceratioidea”, 1926) a karosszárnyúak (Pediculati) rendjében tíz családot Ceratioidea néven külön alrendben egyesített. Az itt felsorolt nemzetségeket Regan családoknak tekinti.