17. család: Áldarazsak (Sapygidae)

Az áldarazsak (Sapygidae) családjába, amely csak kevés fajt számlál, igen karcsú termetű darazsak tartoznak; meglehetősen rövid lábuk ásásra nem alkalmas, csápjuk olyan hosszú, mint fejük és toruk együttvéve, a nőstényen 12, a hímen 13 ízből összetett. Szemük belül kivájt. Mellük elől lemetszett, hátul kikerekített, potrohuk nem nyeles. Többnyire fekete testüket finom szőrözet borítja és néhány világos csík díszíti.

Az idetartozó fajok életmódját csak újabban kezdték tanulmányozni. Kiderült, hogy valamennyiük méheknek parazitái, csak a Polochrum repandum Spin.-t találták a kékdongó (Xylocopa) társaságában, mint élősködőt. Feketesárgán gyűrűzött potrohával ez a faj a mi darazsainkra emlékeztet, de elülső szárnyainak harmadik könyöksejtje igen nagy. Rokona, a Sapyga quinquepunctata F. a fali méhek, Osmiák fészkében élősködik. Rőtbarna színével és azzal tűnik ki, hogy potroha fehéren foltos, s fekete lábai fehér gyűrűket viselnek.

Fejlődésük, úgy látszik, hamar megy végbe, mert már szeptember elején megjelennek. Mocsáry Sándor az Osmia rufa L. száraz nádban épített sejtjeiből látta ennek hímjét kikelni. A Sapyga repanda Spin. a kékdongónak egyik legnagyobb ellensége.