2. ALREND: Gombakorallok (Fungaceae)

A gombakorallok nagy csoportja az Imperforátáktól abban különbözik, hogy a mészvázban harántgerendácskák (synaptikulum) képződnek, amelyek a sugárlemezeket egymással összekapcsolják. Telepképző fajok itt is találhatók, melyek a többi sugárkorall telepekhez teljesen hasonlítanak.

Itt azonban a magános korallok, vagyis a jellegzetes formáju gombakorallok sokkal gyakoribbak. Ezeknek a váza a csiperkegomba kalapjához csalódásig hasonlít. A rajzán a Fungia fungites L. 30 cm-re megnövő vázán látjuk az idetartozó korallok tipikus támasztó képződményeit. A lapjáról tekintett váz kerekded vagy tojásdad, benne szabályos sugárirányban lemezek szaladnak a szél felé. Ezek a lemezek a sugárlécek s viszont az alap, amelyen ezek elhelyezkednek, nem más, mint a kiegyenesedett sőt kissé lefelé hajolt fali körlemez, mely csak külső szabad szélével érinti az alzatot. Külső oldalán (mely a képen nem látszik) finom bordák fejlődnek, mint más korallok fölfelé egyenesedett fali körlemezén, a bordák sűrűn meg vannak rakva különfélemód kiképződött tövisecskével. A kemény házra telepedő polypocskáknak nagyon gyönge, puharészei vannak s a tenger pompáját azzal emelik, hogy rendszerint szép zöld, vagy sötétbarna színűek. Az állatok számos fogókarral vannak ellátva, melyeken fehéres végbimbók képződnek. A kinyújtózott puha testrész a vázat tökéletesen beborítja; ha azonban ingerléskor összehúzódik, a kellemesen színezett szövet lassanként csaknem teljesen eltűnik a sugárlemezek között. Jones tapasztalata szerint lépésről-lépésre eltűnik a szín is s végül teljesen élettelen kődarab látszik előttünk. Szaporodásuk a legyezőkorallokéval egyezik meg. A rajzóálcából előbb kehelyszerű korall keletkezik, amely oldalbimbózás útján gyöngyén elágazó telepet szolgáltat. A kelyhek szétterpeszkednek és lassanként kis gombákká lapulnak, melyek nyelükről lefűződnek; a visszamaradt csonkból pedig új gombakehely nő ki. A kis gombapolypocska a hullámok szabad játékává válván, erre vagy amarra elsodortatik. Az a hézag, mely a telepecskéről való lefűződéskor a váz közepén keletkezett, frissen képződött mész által behegged, és a korallium lassanként növekedve ivarérett állapotba jut. A Fungiák ivartalanul, bimbózás úján is szaporodnak. A bimbó az alsó oldalon képződik. Ismeretes még az oszlás által való szaporodás is, ilyenkor az anyaállat testéből kiválik egy-egy körcikk és ez új állattá fejlődik.

Gombakorall, Fungia fungites agariciformis Zam

Gombakorall, Fungia fungites agariciformis Zam

A gombakorallok az Indiai- és a Csendes-óceán melegövi területein élnek. Némelyek, mint a Fungia fungites óriás területeken találhatók. A sekély tengerparttól, le egész a 80 m. mélyre terjedő parti övet népesítik be, mindenütt szirtkorallok közé telepedvén, ahol a hullámveréstől védve vannak. A körülmények változataihoz a korong alakja és nagysága, a szegély lebenyezettsége, a vázsövények magassága, lefutása, száma, vastagsága és fogazottsága, valamint a bordák alakja és tüskézete idomulásával alkalmazkodnak.