2. Fokföldi turkálók (Georhychus Ill.)

Dél-Afrikában, főleg a Fokföldtől a Kék-Nilusig terjedő területen több fajta Georhycus él. Jellemző rájuk nézve, hogy egy előzápfoguk van, sőt néha még ez is hiányozhatik. Felső metszőfogaik elül símák. A fajok egy részének, főleg a nagyobbaknak fején fehér foltot láthatunk.

A fokföldi turkáló (Georhychus capensis Pall.)

Színe fölül rozsdabarna, az oldalakon halványabb, alul pedig ólomszürke; feje sötétebbszínű, majdnem fekete. Orra és szája körül, valamint szemei és fülnyílásai körül, úgyszintén a fejtetőn fehér folt-csoportok láthatók. Gereznája puha és tömött. Fülkagylói nincsenek. Farka nagyon rövid, vaskos és hengeres; merev, fehér sörtékkel födött.

„A fokföldi turkáló éppúgy előfordul a homok-sivatag vadonjában, mint a művelés alatt álló területeken. Turkálása nagyon hasonló a tengerparti turkálóéhoz; a kupacokat is éppoly sorozatosan túrja föl, mint emez, s úgy járatainak irányát ő is elárulja. Járatai nincsenek mélyen a fölszín alatt, s hébe-hóba vakon végződő kiágazásaik vannak. A főjárat síma falú, gömbded üregbe vezet. Állatunk ebben halmozza föl tartalék élelmiszer-készletét, amely hagymából és gumókból áll; természetesen, minden hagyma csúcsrügyét az állat gondosan kiharapja, hogy ki ne hajthasson. Ha burgonyával beültetett területet talál, ennek ugyancsak nekiesik, mert ez a gumó valóságos csemegéje. Ezt is úgy raktározza el, hogy rügyeit kiharapja.” (Sclater.)

Zech turkálója (Georhychus zechi Mtsch.)

Zech turkálója (

Zech turkálója (Georhychus zechi Mtsch.).

A kisebb fajok közé tartozik. Hossza mintegy 12 cm. Az előbbi fajon leírt fehér foltok hiányzanak. Hazája Togo.