3. Hörcsögpatkányok (Cricetomys Wtrh.)

A gambiai hörcsögpatkány (Cricetomys gambianus Wtrh.)

Gambiai hörcsögpatkány (

Gambiai hörcsögpatkány (Cricetomys gambianus Wtrh.).

A patkányszerű egér-félék óriása a barna hörcsögpatkány. A nemet az itt ismertetendő egyetlen faj képviseli, amely egész tropikus Afrikában előfordul, annak nyugati szélétől a keletiig. A berlini állatkert Német-Kelet-Afrikából és Kamerunból egyaránt kapott példányokat, s ezek alapján talán az a tény állapítható meg, hogy a keleti alak tetemesen nagyobb. Feltűnő dísze az állatnak testhosszúságnyi, fehérvégű és vége felé nagyon megvékonyodó farka, melyről találó névvel ostorfarkú patkánynak is lehetne nevezni. Hegyes feje inkább az egerekéhez, mintsem a patkányokéhoz hasonlít, s hogy hörcsögpatkány nevére valóban rászolgál, azt pofazacskói bizonyítják. Hosszúsága megüti a 35–40 cm-t.

Matschie Német-Kelet-Afrika emlőseiről írt munkájában röviden ismerteti az állat életmódját is, Neumann Oszkár, Emin pasa, Fischer és Büttikofer megfigyeléseire támaszkodva. E szerint „a hörcsögpatkány mindenütt, ahol csak előfordul, hirhedt a falánkságáról és nyilván viszonzás fejében, mindenütt eszik. Éjjel hatol be a kunyhókba, mert inkább éjjeli állat, a gabona-, és különösen a szerszámkészletekben nagy károkat okoz, és mint egyértelműen állítják, minden neki feltűnő tárgyat a tanyájára cipel. Lyukát állítólag fák gyökerei közt ássa meg, de megelégszik sziklahasadékokkal is. Mint Emin maga megfigyelte, nagyon ügyesen kúszik. Egyébként egyáltalában nem harapós, de bátor állat.

A hörcsögpatkánynak a bőrén egy sajátságos parazita él (Hemimerus talpoides Wlk.); ez az állat egy körülbelül centiméter hosszúságú egyenesszárnyú rovar, a fülbemászó és a svábbogár atyafiságából, tehát abból a rovarcsoportból, amelynek egyébként egyetlen élősködő életmódot folytató tagja sincs. Lapított, szárnytalan, rövidlábú teste egészen sajátságos látványt nyujt. Táplálékát mindenesetre bőrhámladék alkotja.