{283.} PELBÁRTHIDA.
(PERCHARDIDA. PERBARCHIDA. PERBARTHIDA. PREUARTHYDA.)

     A Gutkeled nemzetség számos bihari birtokainak egyike. Eredeti neve Vadász (Wodoz), melyet lakosainak hivatásától nyerhetett, kik a királyi háztartás vadász szolgái lehettek. A XIII-ik század elején már az emlitett nemzetség egyik tagjának, Privartnak birtoka, ki hihetőleg egy személy a hasonnevü, s 1238-ban élt ungi főispánnal,*Zichy-okmánytár: I. 2–3. 11. de a falu neve ekkoron még Vadász,*Váradi regestrum: 234. okl. mintegy jeleül, hogy csak nem régen vonatott el eredeti rendeltetésétől; hanem a század végével, 1280-ban már talán épen előbb emlitett birtokosának, mint szerzőjének nevéről kezd Privárthidának neveztetni, noha még régi Vadász nevét is emlegetik.

     Azon kis egyház, mely a község legvégén, a Holt-Berettyó partján oly szerényen vonja meg magát, még hajdani kegyurainak, a Gutkeledeknek alkotása, mely talán csak azért maradt reánk, hogy lássuk, milyenek voltak hajdan legegyszerübb falusi egyházaink? Ez egyház, melynek felrajzát (XV. tábla) s alaprajzát (26. szám) mellékelve közöljük, téglaépitmény torony nélkül. Nyugati ajtaját befalazták, a bejárás most déli oldalán van. Hajója famennyezetes, diadalive nyomott csúcsives, kerek záródásu apsisa boltozott. Ablakai, melyek egykor félkörivesek s kajácsosak voltak, ma már átalakitvák. Legfeltünőbb benne az apsis keleti oldalán a régi oltárhely, mely kis fülkét képez s mely egyetlen ilynemü alakitás egyházmegyénk középkori egyházainál.

     És amily igénytelen e kis egyház, olyan volt maga a község s egyházi javadalma is. Birtokosa C. comes, mert nevének csak kezdőbetüje van kiirva, de a ki kétségkivül a már többször emlitett, Gutkeled nembeli Kozma, a XIII-ik század végén egy évben huszonöt, más évben huszonkét kepe püspöki tizedet adott; lelkészének szeretetadománya meg csak egy uncia vagyis a legcsekélyebb összeg. Hasonló szerény összegekről szólanak a pápai tizedjegyzékek; lelkészének Pálnak évi tizede az 1333–1337. évek közt csak öt-hét garas közt váltakozik.*FEJÉR GY: Codex dipl. X. 6. 798. 1.

     


20.sz. – A pelbárthidai egyház alaprajza.