{365.} GYAPJU.
(GAPYS. GAPID. GAPYU.)

     Thelegdi Csanád érsek nemzetségének birtoka, nevezetesen 1398-ban Thelegdi Miklós főajtónálló mesternek fia, János birta, de akinek az idézett évben még fiu gyermeke nem levén, Zsigmond király annak leányait mind Gyapju, mind egyéb birtokaiban fiasitotta.*Budai orsz. levéltár kincst. oszt: D. L. 322. §. 15. 16. Igy maradt tovább is az emlitett nemzetség kezén.

     Gyapju 1463-ban nemcsak mint vámszedő hely emlittetik, hanem egyszersmind mint népes község. Csáky Ferencz volt székelyek-ispánja azon hatalmaskodási perben, melyet Thelegdy Lőrincz özvegye Dorottya, továbbá Thelegdy János és Mező-Gyáni Andachy Gergely ellen folytatott, arról vádolja a most nevezett alpereseket, hogy Nagymihályi András váradi várnagy az ő ösztönzésökre s az ő gyapjui jobbágyaikkal pusztitá el felperesnek a cséfai határon levő Bodóharasztja nevű erdejét. És elősorol negyvenkilencz gyapjui jobbágyot név szerént, mind magyar nevűeket.*Gyulafejérvári orsz. levéltár: Bihar. 1. 38.

     Egyházilag sem tartozott az utolsó községek közé, mert lelkésze, Bánk*Igy fordul elő mindenütt a tizedjegyzékekben, melyek különben a keresztneveket latinul irják, ami aligha nem azt jelenti, hogy a Bánk nem annyi, mint a mai Benedek, hanem ős magyar név. a tizedszedés egész ideje alatt (1332–1337) rendesen tiz garast fizetett évenként.