{215.} I. PÁL.
1396.

MEGBIZOTTJA RÓMÁBAN, ŐA KIRÁLYI UDVARNÁL. – HORVÁTHI VOLT-E? – PÜSPÖKSÉGÉNEK KORAI VÉGE.

A püspökség uj századában, mely Szent-László lovagszobrától indul ki s fényesen vonul végig, az első főpásztor: Pál.

1396. május 10-én megbizottja, Lőrincz bihari főesperes már a római udvarnál van kétségkivül kineveztetése végett,*PRAY GY: Hierarchia Hung. II. 178. l. d. és e. jegyz. Ez utóbbi hely azt mondja, hogy Lukács váradi püspök elődjeinek s ezek közt Pál püspöknek is az apostoli kincstár iránti terheit magára vállalá; de Lukács előtt más Pál még nem ült Várad püspöki székén. ami sikerült is.*PRAY GY: Hierarchia Hung. II. 178. l. d. és e. jegyz. Ez utóbbi hely azt mondja, hogy Lukács váradi püspök elődjeinek s ezek közt Pál püspöknek is az apostoli kincstár iránti terheit magára vállalá; de Lukács előtt más Pál még nem ült Várad püspöki székén. Ennek hirével azonban Lőrincz főesperes még egy hónap mulva sem érkezett vissza, mert Pál püspököt Zsigmond királynak junius 10-én kelt levele még mindig „választott”-nak irja.*Zsigmond király eredeti, hártya levele, melynek bal odalán fenn és lenn olvasható: „relatio domini Pauli electi Waradiensis.” Budai országos levéltár kincst. osztály: N. R. 324. 33. És ez oklevél több tekintetben figyelemre méltó.

Először azért, mert emliti, hogy a király Pál püspök előadására erősité meg Királyfalvai Lászlót a pozsonymegyei Kétszarva, Bár s Magyar községek birtokában; továbbá, mert, ámbár Pál még csak választott püspök, mégis mingyárt az érsekek után, valamennyi püspököt megelőzve, tehát mint legrégibb püspök szerepel benne.

E szokatlan jelenség élénken juttatja eszünkbe, hogy a magyar püspöki karnak e korban csakugyan volt egy régi tagja, ama {216.} hires Horváthi Pál, ki valószinüleg váradi prépostból lőn zágrábi püspökké, s aki testvérével, Jánossal Zsigmond király ellen fegyvert fogott, de Zsigmond őket 1393-ban leveré s mig Jánost kivégezteté, Pálnak életét meghagyta, de a zágrábi püspökséget elvette tőle.*KERCSELICH B. A: Historia Ecclesiae Zagrabiensis. I. 142. l.

A trónján azonban még mindig ingadozó királynak nem lett volna tanácsos, ha engesztelhetetlen marad, és azért valószinü, hogy Pál püspökkel, a különben is hatalmas olygarchával később kibékült, s nem volt ellene, hogy a megüresedett váradi püspökséget elnyerje. Ily eljárás Zsigmond király életében legalább nem szokatlan; igy tőn egyebek között Ludányi Tamás egri püspökkel. Az is tekintetbe veendő, hogy e korban több Pálja nincs a magyar püspöki kar névsorának.

Életben találta-e Pál püspököt a pápa bullája? vagy általában mi történt vele? arra nincs felelet, mert ezentul legalább eddigelé semmi nyoma.