Krászna, Orbai- és Szita-Bodza.

Krászna gróf Mikes Benedek gyártelepe, hol a nagyszerű üveghuta sötét épülete körül a munkások és gyártisztség vidor kinézésű havasias házai csoportosulnak. A tulajdonos gróf, kinek a hazai ipar fejlesztése körül oly nagy érdemei vannak, itten az üveggyártást nagy mérvben kezelteti, s külföldről hozott munkások vezetése alatt a finom kristályüveg-gyártást is megkisérelte volt, de mert a minőség és szépségre nézve a külföldi ily gyártmányok mellett előnynyel versenyző gyártmányai tetemesb előállitási költségbe kerültek a külföldieknél, s a rosz útak miatt a szállitás költséges volt, a sok költséggel berendezett finom üveggyártással fel kellett hagynia, s most itt, mint Bükszádon csak közönséges üveget gyártanak.

De igy van ez minden iparüzlettel szegény, gyámság alatt levő hazánkban; megszoritó rendszabályok, terhelő vámok és közlekedés hiánya miatt, bár a nyers anyag nagy mennyiségben található, bár a munkaerő olcsó, mégis minden ilyszerű vállalat csak pangásra van kárhoztatva. – Krásznán a tulajdonos gróf 1856-ban egy szent Margitnak szentelt kápolnát épittetett, melyet a bodzavámi lelkész administrál; a hivek száma 80-ra megy.

Krászna közel fekszik a határszélhez azon ponton, hol a kifelé téritett Bodza vize szirtekről mérgesen ugrálva és zugolódva hagyja itt szülőföldjének szép virányait*A Bodza vizének rövid pályafutása alatt igen nagy esése van; eredete alkalmasint 600 öl magasban van, a bodzai vám 409, Bodzaforduló 359 és Krászna 349 ölre van a tengerszin felett, és igy eredetéről a határszéléig, tehát vagy 6 mfdnyi folyása alatt körülbelül 251 ölet esik.. Itt a Bodza völgye nagyon egybeszorul, mindkét oldalról függélyes sziklák emelkednek fel, mi által e sziklába szegett völgy vadregényes szinezetet nyer. Apor Péter leirva*Lásd Apor Péter, Lusus Mundi (kiadva Magyar Történeti emlékek) 203. lap. hagyta, hogy 1738-ban julius 11-én egy földingás két sziklát a Bodza völgyének azon pontján, hol a Bodza vize hazánkat elhagyja, egybeontván, az egészen elzárta a viz folyását, s azt annyira feldugta, hogy a völgy fenekén levő legmagasabb fenyőfáknak is csak tetőcsúcsa látszott ki. Azonban úgy látszik, hogy a Bodza vizének sebes árja átfurta a sziklagátot, mely útját állani akarta, s ma már föltartóztatás nélkül hömpölyög át a hegyomlásnak most is ott heverő roppant sziklahalmazán. A krásznai üveghutát gyáripar tekintetében szegény hazánkban eléggé érdekesnek találom arra, hogy képét mellékeljem.

Krásznáról visszaindulva, bár most befelé mentünk, mégis szembeútaztunk az itt már tekintélyes folyammá növekedett Bodza vizével; szép erdőkoszorúba szegett teres völgyében apró házak vannak szétszórva: ezek Orbai- és Szita-Bodzához tartoznak, mely község két törvényhatósághoz Háromszék és Felső-Fehérmegyéhez tartozik s e vegyes népesség által lakott faluk egy és félmértföld hosszuságra nyulnak el, benépesitve a Bodza és mellékvölgyületeit mindenfelé szétszórt lakházaikkal; lakóinak száma 1403.