Öt drágakő

Kazinczy-kódex

Úgy mondá Szent Lukács evangélista evangéliomi könyvének első részében Asszonyunkról: Az szűznek neve Mária. Ez Szent Lukácsnak mondása mellé, Istenbe tisztölletös húgaim, akarom, hogy tudjátok, mert Asszonyunknak neve öt diáki bötűket vallnak, kikön példáztatnak öt drágaköveknek tulajdonsági.

Első bötű Asszonyunknak nevében az M, kin példáztatik az nömös és drágalátos margaréta nevű kő. Ez kőnek kedég imel tulajdonsága vagyon, hogy az mely embör ütet nála viseli, félelmes helön ütet bátorságossá teszi. Ezönképpen asszonyunk Szűz Mária az ű szolgáinak és szolgálóleányinak szívöket mindön gonosz félelömbe megbátorítja. Erről énekli Anyaszentegyház: Az te ótalmad alá folyamunk, oh édös Mária, az mi könyörgésünket szükségünkbe meg ne utáljad, de mindön veszödelömtől és gonosz félelömtől ótalmazz meg minket, dicsőségös szűz, és mindönkoron áldott.

Második bötű meges asszonyunknak nevébe az A, kin példáztatik az nömös és drágalátos adamas nevű kő. Ez kőnek es imel tulajdonsága vagyon: Hogy az mely embör ütet nála viseli öszveháborodott embörök között, könnyen békességöt szörözhet. Ez kőnek erejét és tulajdonságát asszonyunk Mária es vallja, mert ő Isten között és embörök között, kik összveháborodottanak vala, békességöt szörze, mert Istennek haragja senki által meg nem engeszteltethetik emböri nemzethöz, hanem csak ő általa.

Harmad bötű az édes Máriának nevébe az R, kin példáztatik az nömös és drágalátos rubinus nevű kő. Ez kőnek es imel tulajdonsága vagyon, hogy ő igön fényös és setétségöket világosságra változtat. Ez kőnek es jóságát és tulajdonságát vallja asszonyunk, mert ő az szűz, kinek szent élete elvilágosítá mind mennyet és mind földet.

Negyed bötű az Krisztusnak édös anyjának nevébe az I, kin példáztatik az nömös és drágalátos jáspis nevű kő. Ez kőnek es imel tulajdonsága vagyon, hogy az mely embör őtet nála viseli, az ellenségök között ütet bátorságossá teszi, ezönképpen asszonyunk Mária es az ű híveit ördögök ellen megbátorítja, mert ű rettenetös ördögöknél.

Ötöd és utolsó bötű az Istennek Anyjának nevében az A, ezön kedég példáztatik az allektorius nevű nömös és drágalátos kő. Ez kőnek es elletén tulajdonsága vagyon, hogy ű az ütet viselőket nagy tisztösségre emeli fel. Ez kőnek es erejét és tulajdonságát vallja asszonyunk, mert ű az ő ajétatosit jövendőbe az mennyei tisztösségre emeli fel. Íme azért Krisztusnak jegyösi megtetszik, mert az öt nömös köveknek első bötűit egymástul elszeditök és öszverakjátok, Mária lészön benne.

 

1532




Hátra Kezdőlap Előre