59. Debreceni lap Nagyvárad ellen

– Közösügyes lapszerkesztés –

Egy debreceni lapban a következő mérges kis közleményt olvassuk:

 

Az irigy szomszéd. Az irigy szomszéd, aki folyton sanda szemmel nézi Debrecen fejlődését, nem más mint Nagyvárad. A pakfon város sok mindent irigyel tőlünk, egyik-másik közintézményt el is harácsolta előlünk, így a postaigazgatóságot, az önkéntes iskolát – s most a közigazgatási tanfolyam után kesereg. Legalább így olvassuk egyik nagyváradi újságban. – Az illető újság szerint a debreceni közigazgatási tanfolyamot már a közeljövőben Nagyváradra helyezik át. Így a nyáron, a kacsák virágzó szezonjában megbocsátandónak találjuk nagyváradi laptársunk kitűnő értesülését, mert se nem értesülés, se nem kitűnő. Egy elég ravaszul kieszelt hangulatcsinálás az egész arra, hogy közigazgatási tanfolyamunkat, amely már az első esztendőjében is kitűnő intézménynek bizonyult, elkaparítsák tőlünk. – Csakhogy a kedves szomszéd erőlködésébe ezúttal beletörik a bicskája, mert semmi ok nincs reá, és szó sem lehet arról, hogy a tanfolyamot Debrecenből Nagyváradra helyezzék át. Ugyanolyan joggal Nyíregyháza, Szatmár és Eger is magának vindikálhatná a közigazgatási tanfolyamot, mert Szabolcs-, Szatmár- és Heves megyéből is nagy számban voltak hallgatói. Debrecenből tehát nem helyezik el a tanfolyamot, efelől nyugodtak lehetünk.

 

Ezt a debreceni lapot Sas Ede nagyváradi hírlapíró szerkeszti. Újabb adat arra, hogy bizonyos egyéniségek sem erkölcsi, sem semmiféle inkompatibilitást nem ismernek.

(ae.)

NN 1901. július 21.

Jegyzetek

59. Debreceni lap Nagyvárad ellen. Közösügyes lapszerkesztés. NN 1901. júl. 21. 7. – (ae.)

Az idézet a Debreczeni Friss Újságból való. – pakfon város: a két rivalizáló város, Debrecen és Nagyvárad egymást kölcsönösen gúnynévvel illette. A debreceniek Nagyváradot pakfon városnak, azaz talmi, hamis, jogtalanul kérkedő városnak, míg a nagyváradiak Debrecent cívis vagy parasztvárosnak nevezték. – Sas Edét, a Nagyvárad főszerkesztőjét nemcsak a NN, hanem a Sz is megtámadta, amiért Debrecenben levő lapja Nagyvárad ellen foglalt állást. Sas Ede helyett Harsányi Sándor, a Debreczeni Friss Újság szerkesztője válaszolt. Kijelentette, hogy a DFU-nak tényleg Sas Ede a főszerkesztője, de csupán a lap politikai részének szerkesztésébe avatkozik bele. Hogy egyébként napról napra mi jelenik meg a lapjában, azt jóformán nem is tudja.

A Nagyvárad is reflektál júl. 23-i számában a NN támadására többek közt a következőkkel: „Ez a támadása is a Nagyváradi Naplónak éppen olyan, mint a többi, amelyet hol nyíltan, de legtöbbször orozva intéz már évek óta Sas Ede ellen. Ezekre Sas Ede mindenkor meg tudott felelni, s remélhetőleg a jövőben is meg fog felelni.” – Újabb adat arra…: l. A pók c. 1901. febr. 16-i cikket és jegyzetét (AEÖPM I.2 447–48.; 832.).




Hátra Kezdőlap Előre