113. P. Szép Olga

P. Szép Olga, kedves Szerkesztő uram, a mi drámai primadonnánk. A legérdekesebb színész-talentumok közül való. Nem viharzó, nagy egyéniség. „Csak” érdekes és becses.

Bocsássa meg P. Szép Olga a nagyváradi publikumnak, hogy az egy kissé elfeledte. A színházért rajongó publikumra ráragad a festett világ minden betegsége, s így lesz feledékeny, önző, kicsinyes és ideges.

Valamikor prózát nem is írtak P. Szép Olgáról a nagyváradi kritikusok, ma már a száraz próza is csak statisztikailag foglalkozik vele.

Mi megmondjuk ennek a legnagyobb okát. Az első állandó színházi szezon nem tudta megillető helyekre állítani P. Szép Olga asszonyt, aki a nagy színésznő asszonyok közül való. Annyira érzékeny, hogy a maga értékét s büszkeségét is föláldozza – az idegeiért. P. Szép Olga az első, talán akaratlan méltatlanság után hozzáfogott haragudni, s talán még most is haragudnék, ha a közönséget s a sajtót egyszerre csak meg nem szállja az önvád. Ez csitítani kezdte a haragját. Talán a nyaralás gyógyított az idegein is. A második szezonban új P. Szép Olgát láttunk viszont. Azaz nem is újat, a régit, a diadalmas színésznőt. A kis mamájánál bájosabb, művészibb asszonyalakítást régen nem láttunk, s ez csak növelte az önvádat, melyet mindnyájan éreztünk. Eszünkbe jutottak a legjobb Trilby s a francia vígjátékok legaranyosabb könnyűvérű hölgyikéi és a többi. Sok van és mégsem elég. P. Szép Olga legnagyobb hibája, hogy csak egészen modern, könnyű, vígjátékszerepekre predesztinálódott. Drámaibban csak akkor tud rajzolni, ha idegekre, melyekből neki nagyon bőven jutott, van szükség.

A múltkor arról panaszkodott nekem P. Szép Olga, hogy kezdik „nagyanya” szerepekbe befogni.

Sohse féljen, s béküljön meg már egyszer végleg: őt a legobskurusabb színházi vezetés sem tudná eltemetni. Öregíteni pedig őt még a legteljesebb maszk-művészettel sem lehet.

Mondja ezt el alkalomadtán, kedves Szerkesztő uram, a bájos művésznőnek, a mi primadonnánknak, mert én nagyon rég láttam, s alig hiszem, hogy mostanában találkozzam vele. Üdvözli Őt s önt, kedves Szerkesztő uram, jóakarója

Ida.

SzÚ 1901. október 28.

Jegyzetek

113. P. Szép Olga. SzÚ 1901. okt. 28. 2. – Levelek színésznőkről II. – Ida.

E színésznő-portré szerzőjéről mindaz elmondható, amit a két nappal korábbi, okt. 26-i Székely Irén-ről készített írásról kifejtettünk. S itt is szembetűnőek az adys fordulatok: „színész-talentumok”; „Nem viharzó, nagy egyéniség. »Csak« érdekes és becses”; „feledékeny, önző, kicsinyes és ideges”.

Trilby: Paul Potter színműve.




Hátra Kezdőlap Előre