131. Szilágyi Dezső szobra

– Pár szó egy eltemetett indítványhoz –

Mikor Nagyvárad város nagy szülötte, a magyar politikai erő, a liberalizmus és jogi gondolkozás prototípusa olyan váratlanul tragikusan kidőlt az élő törpék sorából, nagyon hűvös kegyelettel gyászolt a nagy ember koporsója mellett szülővárosa.

Mint ez nálunk megszokott dolog, a temetés után láttuk csak, kit vesztettünk el. Erre nagy lőn a gyász. De mint szintén megszokott minálunk a nagy gyász után nagy és hirtelen feledés következett.

Mikor a gyász legnagyobb volt, merült fel két ötlet. Egyik, hogy a magyar jogászok, bírók, ügyvédek stb. indítsanak mozgalmat egy Szilágyi Dezső-szobor fölállítására, a másik, melyet Mihelfy Adolf dr. Nagyvárad közgyűlése elé indítvány alakjában is beterjesztett, hogy a szobor fölállítása tervében Nagyvárad indítsa meg az országos mozgalmat, s itt állítsák fel Nagyváradon, Szilágyi szülővárosában a szobrot.

Azóta elfeledtük mind a két tervet. Az első jóformán meg sem születve kimúlt, a másodikat, az indítványt, egy szobor-bizottságnál leltározták, mely még adós a Szacsvay-szoborral is.

Néhány hónap telt el mély hallgatásban s Szilágyi Dezső feledésében – íme most egyszerre odaváltozott a helyzet, hogy Szilágyinak lesz szobra. Három helyen indult mozgalom külön-külön. Az első Pozsonyban, s ez ígér legtöbb eredményt. A másik kettő Budapesten: egy asztaltársaságé az egyik akció, a liberális egyetemi hallgatóké a másik.

Hogy külön-külön három helyen föltámadt a szobor terve, azt bizonyítja, hogy Szilágyi Dezső szobrának állani kell, s állani fog. Szilágyi Dezső az új Magyarország egyik legnagyobb politikusa, legkiválóbb jogásza s legpuritánabb embere volt. Hármas erény mely hálát követel. Max Harden sötéten és távolról nézte a mi nagy emberünket, de még így is arra méltatta, hogy Crispi mellé emelje.

Ha a szobor állani fog – és állani fog – csak Nagyváradon állhat. Szilágyi Dezső nemcsak Nagyváradon született, de Szilágyi Dezsőt az egykor oly csodálatos, nemes, erős bihari és nagyváradi levegő formálta. Ez a hajdan oly páratlan iskola, mely liberalizmusával, haladásvágyával s tradícióinak emlékével annyi jelesét nevelte, s adta az új Magyarországnak.

Jó lesz azt az eltemetett indítványt kiásni, s jó lesz Nagyváradnak az ország elé állni, s kérni a magyar társadalomtól, amivel a magyar társadalom Szilágyi Dezsőnek tartozik.

A nagyváradi közélet vezető emberei, a nagyváradi sajtó s – tudomásunk van róla – a budapesti sajtó is készséggel dolgoznak a Nagyváradon fölállítandó Szilágyi-szobor érdekében. Ez szolgáljon a Szacsvay-szobor-bizottságának is bíztatásul, hogy mielőbb, s ilyen értelemben álljon elő a Szilágyi-szobor ügyében.

Szilágyi Dezső működésének jelentőségéről lehet eltérő vélemény is. Az igazi nagyságnak az ellensége mindig sok.

Valóság az is, hogy Szilágyi Dezső éppenséggel nem tartozott a felolvasztó, meleg nagyságok közé. Talán azoknak is lehet némi igazságuk, kik azt tartják, hogy Nagyvárad több szeretetet is érdemelt volna tőle. A nagyság apró emberi szépséghibái nem jöhetnek szóba, mikor a nagy ember megdicsőült.

Tisza Kálmán mellől dűlt ki. Együtt tartották vállaikon a roskadozó liberalizmus bástyáit a legutolsó időkben. Ők ketten az új Magyarország legnagyobb emberei. Nagy volt, faját szerető, de tiszta fényes liberalizmusában. Nagy volt tudásban, munkában és alkotásban…

Veszedelmes idők következnek. Veszedelem fenyegeti a Deák, Tisza és Szilágyi alkotásait. Szükségünk lesz erőt, emlékezést nyújtó forrásokra, s szükségünk lesz az emlékezni tudásra.

Ha az ő nemes, erős ércalakja közöttünk lesz, talán nem csüggedünk az eljövendő nagy harcban, mert gondolni fogunk őreá, a nagyra, tisztára és erősre. Gondolni fogunk és gondolnunk kell majd reá!…

NN 1901. november 24.

Jegyzetek

131. Szilágyi Dezső szobra. Pár szó egy eltemetett indítványhoz. NN 1901 nov. 24. 1–2. – vezércikk

A névtelen vezércikk kétségtelenül Ady műve. Erre vall, hogy ismét Harden véleményét idézi Szilágyi Dezsőről, akárcsak egy régebbi, szept. 1-i Szilágyi Dezsőről c. hírcikkben, mely ugyan szintén névtelen, de jellegzetesen Ady-cikk. Ismétli azt a gondolatot, melyet két jelzett cikkében is megír Szilágyiról (A hétről. aug. 4. és Nagyváradi beszámoló. aug. 13.), hogy ő volt Tisza Kálmán mellett a liberalizmus legszilárdabb oszlopa.

Szacsvay-szobor-bizottság: Szacsvay Imre (1. jún. 20-i Tóth András c. cikk jegyzetét) szobrának felállításáért Nagyváradon már régebben mozgalom indult. Dec. 9-én is hangversenyt rendezett a nagyváradi jogakadémia ifjúsága a Szacsvay-szobor javára. A szobor ma is áll a Körös-parton.




Hátra Kezdőlap Előre