191. Pikáns eset

Pikáns kis eseten mulatnak a színháznál bennfentesek. A New York szépe mai bemutatójára tömérdek kosztümöt készíttetett jó Somogyi Károly. A kosztümök egy részét azonban nem tudták a mai bemutatóra elkészíteni. Azok a ruhák nem készültek el, amiket az erénycsőszök öltenek fel. Az erénycsőszök, akik persze a darabban fiatal, csinos leányok, mert hát a New York szépe bolondos operett. Jó Somogyi Károly szorultságában Leszkay Andrásnak táviratozott. Kölcsönözze neki ide az erénycsőszök ruháit. Hát ide egy kis magyarázat kell. Mikor a Magyar Színházban a New York szépe csinált zajos estéket, még tetőpontján állott ott a Kikapós patikáriusnak, Filó Jánosnak a hatalma. Ő volt akkor a színháznál az erénycsőszök csősze… Hejh, szép idők voltak azok… A kosztümök megjöttek tegnap. Pajkos kis kosztümök. Egyik legkacérabb ruhácska zsebében két névjegyre bukkantak… A névjegyekre rótt különös írásokból kiderült, hogy a ruhácskát a Magyar Színház egyik legdivatosabb beautéja, egy csodaszép kóristalány viselte. A New York szépe valamelyik előadásán, a társalgószobában adhatták át a szép leánynak a két névjegyet, s óh jaj, ő azt a kosztüm zsebében felejtette. Pajkos két névjegy. Csak az egyiket merjük közölni. Így néz ki egyik lapja:

Filó János

A címere is rá van nyomva a patikárius úrnak. A másik oldala pedig így néz ki:

X. Y. kisasszonynak
  Ölelje meg e sorok átadóját Z. urat, de ügyesen kis édes!

A másik névjegyen is hasonló megbízás van, de – nem Filó úrtól… S óh, kis gondatlan tündérke, ennek két év múlva Nagyváradon kellett kipattannia… Okulás okából írtuk meg ezt a fatális kis ügyet…

NN 1902. február 7.

Jegyzetek

191. Pikáns eset. NN 1902. febr. 7. 3. – Nagyváradi Krónika. Nagyváradi tarkaságok

A színházból szerzett információ szülötte ez a tarkaság. Stílusa is adys.

New York szépe: operett két felvonásban. Írta: Hugh Morton, ford. Salgó Ernő és Makai Emil. Zenéjét szerezte: Gustave Kerker. – Leszkay András: 1901-től 1907-ig a Magyar Színház igazgatója, azelőtt a debreceni, aradi és nagyváradi színházakat igazgatta. – Filó János: gyógyszerész, a Magyar Színház Rt. alelnöke. – A kikapós patikárius: bohózat 4 felv. Írta: Léon Gandillot. Ford. Heltai Jenő. Ugyancsak a Magyar Színházban játszották. – beauté: szép nő, szépség.




Hátra Kezdőlap Előre