243. Fiatal hév

A fiatalság botlásai nem is hibák. Erények mind, mert alapjuk a jóhiszeműség. Mi is voltunk, s bár lehetnénk még fiatalok, mikor egészen más színben láttuk a dolgokat, mint amilyenek. Politikai tekintetben – nálunk ez a legelső tekintet – sokan voltunk ifjú korunkban lelkes imádói Ugron Gábornak, akiről bizonyos már, hogy nem egyéb egy nagystílű pénz-ágensnél, és tűzbe hozott a Bartha Miklós haragos honfi felgerjedése, amiről viszont most már tudjuk azt, hogy jól megfizetik, s az egész színészkedés. Egy lelkes, nagyszalontai fiatal ember, Podhraczky Rezső dr. egy cikket írt az Ellenzékben, melynek egyik passzusa így szól:

 

„De már az ellen határozottan tiltakozunk, hogy az eddig folytatott aljas becsületvadászat cégéréül a Kossuth név szolgáljon. Mi nem Ugront és Barthát védjük, ők arra nem szorultak, megvédelmezik ők magukat, ha erre szükség van, hanem mi a Kossuth név nimbusát, a Kossuth név tisztaságát, szeplőtlenségét féltjük, és pedig féltjük éppen Kossuth Ferenc barátaitól. Ha Kossuth Ferencnek csak halvány sejtelme volna arról a gyalázatos ténykedésről, űzérkedésről, amit az atyja nevével véghez visznek az ő barátai – ő volna az első, aki környezetét szétverné maga körül. Pedig már sokat tanulhatott volna Kossuth Ferenc a múltból. Vagy talán már elfelejtette a Fortunát, a Tarnóczy Gusztáv Hunnia Gépgyárát? Hát a Hazait? Ide is a jó barátai vitték be. Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a Kossuth nevet népbolondításra használják fel. Ha erre Kossuth Ferenc maga vigyázni nem fog, hát majd vigyázunk mi, akik igazi Kossuth pártiak vagyunk.”

 

Nem is szokás, nem is szükséges, nem is tennők, hogy a cikkel vitázzunk. A nagyszalontai Kossuth-párt bizonyára nem azonosítja magát vele. Podhraczky Rezső dr. pedig előbb-utóbb bizonyosan rájön arra, hogy milyen nagy szolgálatot tesznek azok ennek az országnak, akik a Bartha–Ugron népség ellen harcolnak. Most csak egyre figyelmeztetjük a cikkírót. Nem tűnt fel neki, hogy cikkéről csak egy lap emlékezik meg nagy dicsérettel, s ez a lap a néppárt lapja. Ha ezt a mozzanatot kellően értékelni tudja, már sok mindenre rájön. A fiatal szemeket a látszat ejti mindig zavarba. De ha megkapják az első fix pontot, hamar készen vannak a képpel. Mi az esetet csak azért hoztuk föl, hogy mindazoknak szóljunk, kik fölülnek Bartháék pilátusi panaszainak.

NN 1901. június 27.

Jegyzetek

243. Fiatal hév. NN 1901. jún. 27. 2.

Bár a „mi is voltunk fiatalok” kitétel gyanússá teszi Ady szerzőségét, mégis nagy a valószínűsége, hogy ő polemizált megint a „Bartha–Ugron népség” ellen. A 24 éves fiatal Ady egyébként is sokszor emlékszik vissza nosztalgikusan a „fiatalságára” és Bartha Miklós iránti egykori lelkesedésére. (Vö. A fekély c. 1901. jún. 18-i cikkével a Főszövegben.)

Fortuna: Kossuth Ferenc nevét kapcsolatba hozták a Fortuna aranybánya részvénytársasággal, amely éveken át veszteséggel működött, és 1901 őszén csődbe is ment. – Tarnóczy Gusztáv: a kisebb jelentőségű Hunnia Gépgyár iparvállalat tulajdonosa. – Hazai: a Hazai Biztosító Rt-nak Kossuth Ferenc volt az elnöke.




Hátra Kezdőlap Előre