277. Delila

– Kacziány Viola bemutatkozója –

Az első este az új szezonban, mikor a közönséget érdekli a színház. „Inter arma” voltunk eddig, a politika lefoglalt mindenkit.

Szinte bűnbánóan, penitenciával „dolgoztuk” be aztán tegnap magunkat a színházi lázba, mely különben visszatérő, kedves betegsége a nagyváradi közönségnek.

Ez az első lázas este elég érdekes s elég lázas volt. Bemutatkozó. Egy fiatal művészleány költözködött be a nagyváradi színpadra, s – már előre eláruljuk – mindannyiunk szimpátiájába. Kacziány Viola mutatkozott be, s egy nagyon ócska, nagyon naiv darabban bájolt el bennünket színes fiatalságával, s ennél a fiatalságnál bámulatba ejtő rafinériájával a színpadi hatás művészetének. Fiatal leány még. Sok van benne a fiatalság szertelenségéből. Rendkívül érdekes, bájos jelenség.

Nagyon hasonlít Márkus Emmához, s tőle tanult el igen sok színpadi fogást, ami semmi esetre sem hiba. Orgánuma kedves, lágy és színes. Intelligenciája sok, s a mesterségét naiv hittel, lelkesedéssel kezeli, ami okvetlen kelléke a színészhaladásnak.

A nagyváradi közönség tüntető szimpátiával fogadta Kacziány kisasszonyt. Ha vasfüggönyünk volna, talán vastapsot is kap. Vegye ezt a szimpátiát bátorításnak, s váltsa be azokat a reményeket, amiket mi az ő igen értékes, becses talentumához fűzünk.

Ami az ócska darab előadását illeti, az fölös ambíciót mutatott. Deésy igen gyenge volt. Pataky elegáns redingotban lovagló pálcával tüntetett. Kulinyi Mariska, Peterdy, Krasznay jók voltak. A közönség a darab egy-egy nagyobb ostobaságán pompásan derült.

NN 1901. október 5.

Jegyzetek

277. Delila. Kacziány Viola bemutatkozója. NN 1901. okt. 5. 6. – Színház

Okt. 6-i jelzett tárcájában (A hétről) azt írja ugyan, hogy a Delila előadásáról megszökött, ennek ellenére ő írhatta a kritikát. Ebben is ócskának mondja a darabot, és főként Kacziány Violáért lelkesedik, mint ekkoriban írt többi kritikáiban. De az ő szavajárása a „színházi láz”, „pompás” és az „ócska” jelző.

Delila: dráma 3 felv. Írta Octave Feuillet. Ford. Szerdahelyi Kálmán.




Hátra Kezdőlap Előre