Előszó a jegyzetekhez

Az AEÖPM II. kiadásának szükségességét az I. kötet új kiadásában indokoltuk. Ugyanitt felsoroltuk azokat a próbálkozásokat és válogatásokat, melyek a kritikai kiadás tizenegy kötetét szükségessé tették. (AEPÖM I.2 689. kk.)

Ehhez tesszük hozzá az alábbiakat:

A II. kötet első kiadásából 96 névtelen cikket hagytunk ki, részben azért, mert tartalmilag, stilárisan, nyelvileg nem tulajdoníthatók Adynak, részben pedig azért, mert előzőleg más lapokban megjelentek, tehát átvételnek minősülnek. Viszont kb. 60 olyan cikket találtunk, mely több-kevesebb biztonsággal Adynak tulajdonítható, és az első kiadásból hiányzik.

Akárcsak az első kötet új kiadásában, Függelékben közöljük azokat a névtelen cikkeket, melyeknek szerzőségét nem tudtuk kétséget kizáróan indokolni.

Más lapokból átvett és az előző kiadásban Adynak tulajdonított cikkek az alábbiak (a sorszámok az első kiadás sorszámai; a cím és a megjelenés napja után az eredeti közléshely megjelölése és – eltérő cím esetén – az eredeti cím áll):

1901.

1902.

Nem közöltük továbbá A reformáció emlékünnepe c. 1901. nov. 3-i cikket, mivel az Reformáció címmel szó szerint megjelent az AEÖPM I.2 376. lapján.

*

A II. kötet elkészítéséhez sok segítséget nyújtott Hegedűs Nándor két könyve (Ady Endre Nagyváradon. Bp. 1956. és Ady Endre nagyváradi napjai. Bp. 1957.) és tervezett, de kéziratban maradt pótkötete az I. és II. kötethez. Természetesen felhasználtam a II. kötet első kiadása sajtó alá rendezőjének, Földessy Gyulának jegyzeteit is.

A kötetbe foglalt cikkekben teljes névaláírásán kívül Ady a következő jelzéseket használta: (a.), AE., A. E., A.E., ae., a.e., (ae.), (ae), (a. e.), (a.e.), (b.), (b), (-b.), Dyb., (Dyb), (Dyb.), (-e.), (-e), (.e.), Ida.

A kötetünk cikkeit átfogó periódusban Ady a Nagyváradi Napló munkatársa volt. Csupán négy cikke jelent meg a nagyváradi Színházi Újságban, melyet 1901. ápr. végéig Szűts Dezső, majd Kaczér Vilmos szerkesztett.

A Nagyváradi Napló szerkesztősége a II. kötet cikkeinek időszakában a következőképpen alakult:

1901. máj. 22. – jún. 18. Felelős szerkesztő: Dr. Dési Géza, szerkesztő: Fehér Dezső;

1901. jún. 18. – aug. 17. Felelős szerkesztő: Dr. Dési Géza, szerkesztő  és laptulajdonos: Fehér Dezső;

1901. aug. 17. – szept. 13. A szerkesztésért ideiglenesen felelős: Ady Endre, szerkesztő: Fehér Dezső;

1901. szept. 13. – dec. 31. Felelős szerkesztő: Dr. Dési Géza, szerkesztő: Fehér Dezső és Ady Endre;

1902. jan. – febr. Felelős szerkesztő: Dr. Dési Géza, szerkesztő: Fehér Dezső és Ady Endre.

*

A közölt cikkek helyesírásánál a mai akadémiai helyesírás szabályait vettük figyelembe. A részleteket illetően azoknak a meggondolásoknak megfelelően jártunk el, amelyeket a két, Földessy sajtó alá rendezte kötet után az AEÖPM 1964-es III. kötetében alkalmaztunk: kifejtésüket l. a III. kötet jegyzeteinek előszavában (284–85.).

Ami a közlés módszerét illeti, eltérés az első kiadástól, hogy a lapban közös főcím alatt közölt cikkeket (pl. Nagyváradi Krónika. Nagyváradi tarkaságok) külön-külön közöljük az alcímek alatt. A jegyzetben természetesen jelezzük a közös főcímeket is.

Köszönettel nyugtázzuk Nényei Sz. Noémi segítségét a főszöveg és a függelék szövegközléseinek ellenőrzéséért, a szignók használatának pontosításáért és némely esetben az Ady szerzőségét bizonyító indokolások kiegészítéséért. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mondunk Koczkás Sándornak gondos lektori és Hegedős Máriának szerkesztői munkájáért. A lektori észrevételek nyomán számos helyen javíthattuk és pontosíthattuk kötetünk kéziratát, a szerkesztő közreműködésének pedig nem kis része volt abban, hogy egységes eljárással és a megfelelő hivatkozások ellenőrzésével, kiegészítésével adjuk ki e kötetet.

*

Ady Endre cikkeinek, tanulmányainak kritikai kiadása az eddig publikált tizenegy kötettel, illetve az első és e második kötet átdolgozott kiadásával befejeződött. Sorozatunkból azonban – különböző okokból – néhány cikk kimaradt. Ezek közül négyet Láng József már közölt az AEÖPM XI. kötetének végén (Milánói levél. BN 1906. okt. 18.; Utaznak a magyarok. Huszadik Század 1909. május; [Öregek és fiatalok]. Független Magyarország 1911. jan. 3.; [Nyilatkozat a pályakezdésről].  Független Magyarország 1911. dec. 24.). E cikkekből egy a nyolcadik, egy a kilencedik, kettő pedig a tizedik kötet időrendjébe tartozik. A XI. kötet megjelenése (1982) óta újabb cikkek kerültek elő, ezeket és a hozzájuk kapcsolódó jegyzeteket az Ady-publicisztika kritikai kiadásának – a kutatás mai állása szerint – teljessé tétele érdekében kötetünk főszövegének, illetve jegyzeteinek a végén pótlásként tesszük közzé.

Az AEPÖM I.2-ről írott kritikájában Vitályos László publikált a kötet által átfogott időszakból három cikket az Irodalomtörténet 1992. évi 4. számában (900–907.):

1. Kapuzárás előtt. A színészeti kiállítás. DRU 1898. dec. 4. – Ady Endre

2. Idegenben. DU 1899. máj. 30. – Yda

3. A világ vége. Saját tudósítónktól. D 1899. nov. 14. – Bandy

Az AEÖPM V. kötetéből hiányzik egy Párizsban írt Ady-cikk, amelyet Urbán V. László talált meg, és Láng József bevezetőjével közölt: Új Magyarország 1995. szept. 9. 14. A szóban forgó cikk:

4. Protestáns Franciaország? BN 1904. aug. 31. – Ady Endre

Az AEÖPM VI. kötetéből (1966) Varga József két cikket kénytelen volt kihagyni. A jegyzetek előszavában a korabeli ideológiai tabuk értelmében így indokolta a kihagyást: a cikkeknek „egyes kitételei esetleg sérthetnék a szomszéd népek nemzeti érzését” (338). Most természetesen e két írást is közreadjuk:

5. Elnémult harangok. A Nemzeti Színház bemutató előadása. BN 1905. jan. 21. – (Dyb.)

6. Se treasca. BN 1905. máj. 24. – (A.)

Kimaradt három cikk az AEÖPM XI. kötetéből annak következtében, hogy a Világ és a Népszava c. lapoknak az OSzK-ban teljesként jelzett köteteiből némely lapszámok hiányoztak. Ezekre kutatásai során Lakatos Éva talált rá:

7. Elárvult a falu. Egy kicsit nekrológ. V 1913. okt. 4. – Ady Endre

8. Távol a csatatértől. I. Emlékezés Millerand miniszterre. II. Tanú: a Történelem. III. Új Arató ének. V 1915. júl. 4. – Ady Endre. – Közölte Lakatos Éva: Magyar Nemzet 1991. jan. 2. 7.

9. Válasz „Dunántúli” úrnak. Nsz 1916. máj. 5. – Ady Endre




Hátra Kezdőlap