29

1849. augusztus 17.
  Haynau+ előterjesztése Ferenc Józsefnek*

Nr. 3656/Operations-Kanzlei (hadműveleti iroda) geheim (titkos)

Temesvár, 1849. augusztus 17.

 

F. hó 14-i 3588. és 3610. szám két legalázatosabb előterjesztésemben* siettem felséged legmagasabb tudomására hozni a Görgey-féle felkelő hadtest feltétlen meghódolását, valamint azokat a lépéseket is, melyeket a varsói herceg orosz császári tábornagynál a felkelőfőnökök, legénység és poggyász kiszolgáltatásával kapcsolatosan szükségesnek tartottam megtenni.

Időközben sajnos arról értesültem, hogy gróf Rüdiger+ orosz császári lovassági tábornok ez alkalommal olyan magatartást tanúsított*, amelynek következményeként a forradalmi pártban könnyen új, habár csalóka remények támadhatnak, és amely jelenleg is nemcsak az osztrák állam tekintélyének és érdekeinek veszélyeztetésével jár, hanem egyéb nem várt önkényeskedéseket is eredményezhet, és úgy gondoltam, hogy ezt nem szabad szó nélkül hagynom.

Felséged a mellékelt iratmásolatból* látni méltóztatik, milyen különleges utasítást adtam egyidejűleg a nehézségek elsimítására már tegnap a varsói herceg főhadiszállására küldött Fried. Liechtenstein+ herceg altábornagynak, és ha bízhatnék benne, hogy ez a közbenjárásom a varsói herceg tábornagynál olyan fogadtatásra talál, amilyen jog szerint megilleti, minden további nélkül nyugodtan bevárnám közbenjárásom sikerét, hiszen nyilván nem tagadhatják meg a magukat kényre-kegyre megadó lázadók, a náluk levő hadianyag és egyéb kincstári javak kiszolgáltatását törvényes uralkodójuknak.

Sajnos azonban sok más jelenség is okot ad az aggodalomra, hogy a szóban forgó feltétlen kiadatás még sok akadályba fog ütközni, és a dolog számunkra kedvezőtlenül el fog húzódni, és emiatt kénytelen vagyok felségedet legalázatosabban és sürgősen arra kérni, szíveskedjék bölcs belátása szerint vagy legfelsőbb nevében, vagy legfelsőbb parancsára megfelelő felszólítást küldeni a varsói herceg tábornagynak, hogy a lázadófőnököket a tisztekkel, legénységgel, hadianyaggal és egyéb kincstári tulajdonnal együtt további törvényes eljárásra mihamarabb átadják nekem.

Nem mulaszthatom el, hogy a második mellékletben felséged elé ne terjesszem a volt forradalmi kormányzat azon tagjainak névjegyzékét*, akik a legutóbbi események során kezünkbe kerültek.

Haynau
 táborszernagy




Hátra Kezdőlap Előre