8. Fontkészletek

Sokszor okoz problémát, hogy akár egy görög, akár egy más nyelvű szöveghez nem rendelkezünk megfelelő fontkészlettel. Ma már számos web-lap létezik, ahonnan PC-re vagy Macintoshra többféle fontkészletet tölthetünk le.

Fonts for Scholars, Academics, Students. Jack's Scribal and Epigraphic Fonts

Az egyik legkiválóbb fontkészletgyűjtemény. A honlapon található egy rövid összefoglalás az írás történetéről és fejlődéséről. A szöveget rengeteg kép teszi látványossá, amelyek nagy része feliratok, papiruszok vagy kódexek fényképe. Az alábbi fontok tömörített formában szabadon letölthetők: korai föníciai, moabita (feliratokhoz), többféle héber, elephantinéi papirusz kurzív, korai arámi, nabateus arámi, szamaritánus, siloi felirat, holt-tengeri tekercsek, latin (feliratokhoz), latin fontkészletek (capitalis rustica, unciális, fél-unciális, Karoling minuscula, insularis minuscula, korai gótikus 11-12. század).

DisplayGreek

Görög karaterkészlet web-lapokhoz (University of Toronto).

Greek and Hebrew Fonts for Windows

Ingyen letölthető görög és héber fontkészlet Windowshoz.

Software Archive of the Oxford Center for Humanities Computing (CHC)

A CHC honlapján számos görög karakterkészlet adatai érhetők el. A honlapról elérhető a Center for Textual Studies Resources Guide, ahol rengeteg szoftverről, fontkészletről és segédanyagról olvashatunk információkat.

Greek fonts for Windows

Görög karakterkészlet Windowshoz.

Greek fonts for the Macintosh

Görög karakterkészlet Macintosh-hoz.

Greek fonts for the Web

A honlapon hasznos információkat találhatunk arról, hogy hogyan jeleníthetünk meg görög fontkészletet www-oldalakon. (Macintosh, MS Windows 3.1 és DOS felhasználók számára egyformán ajánlott). A weben használható görög fontokról a http://www.hri.org/fonts/ URL-ről is gyűjthetünk információkat.

GreekKeys

Az Athenian fontkészletet tölthetjük le, amely képes a Perseus oldalain található görög betűket megjeleníteni. Hasznos információk vannak a GreekKeys-ről és az új "Athena" Unicode fontról az alábbi címen: http://www.arts.cornell.edu/classics/Faculty/Rusten/greekkeys/FAQ.htm

JAGSort

Weben használható görög fontkészlet.

Linguists' Software

Macintoshon és Windowson egyaránt használható latin és görög (ó- és újgörög) fontkészlet.

OFFLOAD

Az Offload-ot a Center for Computer Analysis of Texts (CCAT) fejlesztette ki PC-k számára.

Online Greek Font Converter

Az Online Greek Font Converter, amint azt neve is mutatja, egy fordítóprogram, amely képes latin betűs szöveget többféle görög fontkészletre átkonvertálni (GreekKeys, WinGreek, ISO-8859 (Modern Greek), Beta Code).

Silver Mountain Software

A Silver Mountain Software honlapján görög, héber, kopt és latin fontkészletek találhatók. Emellett hasznos információkat találhatunk az alábbi programokról: Bible Windows, TLG Workplace, PHI Workplace, Coptic Workplace. A TLG WorkPlace demó-verziója a http://www.silvermnt.com/tlgdemo.htm címről tölthető le.

Son of WinGreek

Görög fontkészlet Win 95-re és Win 3.x-re.

TLG Engine

Legjobb görög fontkészlete a LaserGreek, amely egyaránt alkalmazható Macintoshon és PC-n a Thesaurus Linguae Graecae nevű CD-ROM olvasásához.

TLG Engine

A Musaios a PC-k számára külön kifejlesztett program, amelyet szintén a Thesaurus Linguae Graecae nevű CD-ROM-hoz használhatunk segédprogramként.

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész