A MOL tudásmenedzsment-programja

Szintén a KPMG fórumán ismerkedtem meg a MOL tudásmenedzsment-programjával. Mármarosi András ismertette két projektjüket. Az egyiknek az a célja, hogy külső-belső információkra támaszkodva "versenytárs-tudásbázist" építsenek ki és tegyenek elérhetővé kb. 130 illetékes munkatárs számára. A másik projekt a szabályozási környezet - ezen belül kiemelten az Európai Unió előírásainak - felmérését és nyomon követését, valamint a cég lobbitevékenységével kapcsolatos tudnivalók kézben tartását célozza. Fontos jellegzetessége ennek a rendszernek, hogy a jogszabályokhoz kapcsolva a saját szakemberek kommentárjait, a belső elemzéseket és a témába vágó többi dokumentumot is tartalmazza. A lobbitevékenységhez kapcsolódó információk között az önkormányzatokkal, minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel fenntartott kapcsolatokat, a fontos személyek elérhetőségi adatait említette az előadó. A második rendszerhez mintegy 200-an fognak hozzáférni, a két projekt által érintettek köre azonban részben átfed egymással.

Mindkét projekt munkálatai 2000 nyarán kezdődtek (a stratégiaalkotás 1999 novemberében indult), az éles üzemű rendszerek 2001 januárjától működnek. Teljes munkaidőre átszámolva 14-15 fő dolgozik a projekteken, valójában jóval több, mert a résztvevők nagy része csak legfeljebb munkaideje felét fordíthatja ezekre a munkákra. A rendszer alapjául Lotus Notes szoftvert választottak, elsősorban a webfelületű lekérdezés kedvéért. 2001 második félévére tervezik a vállalati Yellow Pages (szakértők nyilvántartása) kiépítését, a rákövetkező évekre pedig egy "konferencia-tudásbázis", valamint a vállalati hálózaton megvalósuló oktatási rendszerek (online tréning) kialakítását.

A Knowledge Associates CE szemináriumi anyaga arról tanúskodik, hogy a jelentős hazai vállalatok közül jelenleg a MOL mellett csupán a Magyar Postánál fut hivatalos tudásmenedzsment-program. Ezenkívül a Miniszterelnöki Hivatalban dolgoznak még hasonló programon.

 

Tovább
Vissza Tartalom