6. alcsalád: Mérges sikló-formák (Elapinae)


FEJEZETEK

Megnyúlt testalkatú kígyók, a törzstől csak gyöngén elkülönülő fejjel, rövid, hengeres és végén nem nagyon hegyes farokkal; törzsük átmetszetben kerek, néha a hátgerinc kiemelkedése folytán tompa háromszögű. Az orrlyukak a lekerekített arcorr végén oldalt nyílnak; fejüket rendszerint nagy pajzsok takarják. A legtöbb faj kicsiny szemének szembogara kerek, egyeseké azonban függélyesen álló, hosszúkás tojásdadalakú. Fogazatuk különböző; a korallsiklónak, a díszes viperának és a feketesárga nagymirigyű kígyónak a méregfogain kívül nincs is más foga, míg a többi nemzetségben ezek mögött a többnyire síma fogaknak hosszabb vagy rövidebb sora következik.

Legfontosabb ismertetőjelei közé tartozik, hogy nincs kantárpajzsuk, amelynek hiánya kapcsolatba hozható a méregfogakkal. A többi alcsaládból természetesen elég sok ártalmatlan fajt ismerünk, amelyeknek szintén nincs kantárpajzsa, de ennek hiánya így is elég jó figyelmeztetésül szolgál, hogy az ilyen kígyót élő állapotban ne érintsük meg. Teljes bizonyosságot azonban csak a fogazat alapos megvizsgálása nyujthat.

Ez az alcsalád mintegy 170 fajával az egész földkerekségen el van terjedve, viszont a keleti féltekén nagyobb változatosságot árul el és magában foglalja Ausztrália összes mérges fajait. Ide tartozik az összes ismert mérgeskígyóknak megközelítőleg fele s köztük a legveszedelmesebb fajok. Csaknem minden fajuk a földön él, egyesek azonban a fákra is fel tudnak mászni, de ezt csak kivételesen teszik; csak Afrika trópusainak és déli részének nagy Dendraspis-fajai élnek kizárólag a fákon. Valamennyien kis gerincesekre, mégpedig ártalmatlan kígyókra, gyíkokra, egerekre, madarakra és békákra vadásznak. A nagyobbak lesből támadják meg, de néha kisebb távolságon belül követik is zsákmányukat; a kisebbek azonban, úgy látszik, kiszimatolják, megragadják és csak a lenyelés alkalmával mérgezik meg. Szaporodásukról ezidőszerint még keveset tudunk, úgy látszik, egyesek tojásokat, mások pedig eleveneket hoznak a világra, mégpedig tekintélyes számban.