{65.} VATA.
1186–1189.

NEMZETSÉGE. – ŐS NEMZETSÉGEINK AZ OLTÁR SZOLGÁLATÁBAN. – VATA S A KÁPTALANOK PÜSPÖKVÁLASZTÓ JOGA.

Ismét egy puszta név püspökségünk történetének hézagos lapjaín.

Egyik bár nem feltétlen hitelü történeti forrásunk arról értesit, hogy Vata püspök a Miskolcz nemből származott.*Budai országos levéltár kincst. oszt: Liber Dignitariorum ecclesi. – E forrásra Pesty F. megjegyzi, hogy „noha többnyire levéltári adatokat használt, csak akkor lehet tekintetbe venni, ha más történeti forrásokkal nem jő ellentétbe. A szörényi bánság. I. 249. l. Nincs benne lehetetlenség; az ellenkezőre legalább nincs adatunk.

Ős nemzetségeink nemcsak kincseiket, helyezték örömest uj hitök oltárára, hanem legbecsesebbjöket, fiaikat is szivesen szentelték az oltár szolgálatára. Főpapjaink sorában Anonymus Torda püspökétől kezdve, képviselve látjuk a Gútkeled, Csák, Kalán, Katapán, Csörle, Monoszló, Osl, Csanád stb. legtekintélyesebb nemzetségeket: helyet foglalhatott közöttök a Miskolcz nemzetség is, a borsodmegyei tapolczai apátság alapitója, amint csakugyan az egyházi pályán találjuk e nemzetségből File (Fülöp) zágrábi prépostot, a boldvai (mai nevén: jászai) prépostság kegyurát.*FEJÉR GY: Codex dipl. IV. 2. 47–9. ll. és lll. 210–1. ll.

Különben hogy a Vata személynév a Miskolcz nemzetség {66.} tagjai közt keletnek örvendhetett, mutatja a körülmény, hogy Borsodmegyében, s épen Miskolcz közelében találunk Vata helynevet. Vata az első váradi püspök, kiről a Chartularium püspökségének mind kezdetét, mind végét feljegyzi: III. Béla király idejében, – ugymond – 1186-ban választaték püspökké, s irataink szerént, valamivel tovább, mint három évig viselte a püspökséget.*„Regnante autem praefato Bela rege tertio, anno domini millesimo C.l octuagesimo sexto Vata in episcopum Waradiensem eligitur, et amplius, quam tribus annis in Episcopatu vixisse reperitur.Batthyány-codex: 11. l. Gr. BATTHYÁNY I: Leges eccl. III. 224. l.

A Chartularium emlékezései – mint látjuk – adatainak szaporodtával gazdagodnak; most már azt is érinti, hogy mily uton nyerte el Vata a püspökséget? választás utján.

Káptalanaink középkori jogainak egyike s legfontosabbika, mely különben monostori szervezetökre a legélénkebben emlékeztet, az vala, hogy mint a szerzetesrendek főnökeiket, ugy ők is maguk választák főpásztorukat. Erről azonban még bővebben lesz szó alább.*Lásd: A KÁPTALAN.

Vata püspök viselt dolgait illetőleg azonban nagyon szegények történeti forrásaink. Mindössze annyit találunk feljegyezve, hogy Boleszló váczi püspök, a leleszi prépostság későbbi alapitója, Vata püspök beleegyezésével cserélt meg bizonyos Kanar (?), tiszavidéki birtokot, melyet azután az emlitett prépostságnak adományozott.*Budai orsz. levéltár: D. L. 87. – FEJÉR GY: Codex dipl. III. 1. 156 és VII. 5. 204. l.

Ez adat leginkább azért érdekes, mert Chartuláriumunknak a Vata püspökségére vonatkozó adatát igazolja: Boleszló váczi püspökségének kezdete csakugyan 1186-ra, Vata püspökségének korába esik.

Vatával bezáródik püspökségünk történetének első százada.