Interpelláció Horváth Balázshoz
a feleslegessé vált vagyonellenőrző bizottságokról

November 13.

Tisztelt elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt államtitkár úr! Interpellációm kapcsolódik Eörsi Mátyás tegnapi indítványához, amit a tisztelt Ház nagy többséggel elfogadott. Úgy határoztunk, hogy a kérdéskört napirendre tűzzük. Mivel az országgyűlés munkarendje az elkövetkező hetekben igen zsúfolt lesz, ma még nem lehet pontosan tudni, hogy a tárgyalásra mikor kerül sor. A napirendre tűzésnél a házszabályok szerint a kormánynak nem kellett nyilatkoznia.

Úgy gondolom, hogy interpellációm egyben lehetőséget ad arra, hogy ebben az igen sokakat érintő kérdésben a kormány tisztelt képviselője kifejthesse véleményét a tervezett intézkedésekről is, és ezzel is orientálja a majdani vitát. Éppen ezért szeretném öntől megkérdezni: A parlament május végén, részben a közvélemény nyomására, a spontán privatizáció kiszűrése érdekében döntött a földről szóló 1987. évi I. törvény módosításáról, illetve kiegészítéséről. Ezek szerint: az állam tulajdonában lévő ingatlan tulajdonjogát, kezelői jogát átruházni vagy megterhelni, használati vagy bérleti jogát gazdasági társaságba bevinni csak a megyékben, fővárosban létrehozandó vagyonellenőrző bizottságok engedélyével lehet. A bizottságot a kormány a belügyminiszter útján hozta létre a fővárosban és a megyékben.

Mivel a törvény az önkormányzati tulajdont védi, kérdéses: az új, legitim önkormányzatok létrejöttét követően mi a funkciója a különbizottságok fenntartásának. A bizottságok ugyanis óhatatlanul bürokratikusan működtek. Ez általános tapasztalat, de a kormányzati mértékadókat is megerősítették. Ez az általános tapasztalat azt is bizonyítja, hogy a privatizációs folyamat az elmúlt hónapokban lelassult, a vállalkozói kedv csökkent.

Mivel a törvény is tartalmazza, hogy a bizottságok a jövőben lényegében vagyonátadó bizottságként működnek, nem volna-e időszerű formális ellenőrző funkcióiktól mentesíteni a szakértőket, és a helyi privatizációs döntéseket azokra bízni, akiket illet, az önkormányzati testületekre? Köszönöm szépen. (Taps balról.)

ELNÖK (Vörös Vince):Köszönöm. Az interpellációra Morvay István belügyminisztériumi államtitkár úr válaszol.

MORVAY ISTVÁN (belügyminisztériumi államtitkár):Tisztelt képviselőasszony! Tisztelt országgyűlés! Az önkormányzati törvény hatályba lépésével az önkormányzati tulajdonba került ingatlanokról a képviselő-testületek rendelkezhetnek mindenféle külső szerv beavatkozása nélkül. Azon ingatlanok esetében pedig, amelyek a vagyonátadó bizottságok közreműködésével kerülnek az önkormányzatok tulajdonába, az átadás lebonyolításáig e bizottságok jogosultak az elidegenítés engedélyezésére. A vagyonellenőrző bizottságok ügyét, további sorsát azonban csak az önkormányzati vagyon védelme tükrében kell mérlegelni. A vagyonellenőrző bizottságok tevékenysége ugyanis ezen a kereten jóval túlment a tisztelt parlament döntése alapján.

Ismeretes, hogy a földtörvénybe olyan rendelkezés is beiktatásra került, amelynek alapján a bizottságok jóváhagyására szorul a mezőgazdasági termelőszövetkezetek tulajdonában és használatában lévő ingatlanok forgalma is. Emellett a bizottságok hatáskörét a törvény úgy állapította meg, hogy az állami tulajdonú ingatlanok közül nemcsak azok esnek vagyonellenőrzés alá, amelyek önkormányzati érdekeltségűek, hanem minden olyan jogügylet is, amely értékhatárok miatt nem tartozik a Vagyonügynökséghez.

A bizottságoknak tehát széles körben közre kell működniük a privatizáció, az állami ingatlanvagyont érintő jogügyletek ellenőrzésében, a központi költségvetési érdekek védelmében.

Amikor a vagyonellenőrző bizottságokról születik döntés, egyrészt azt kell mérlegelni, hogy ezekre az említett funkciókra szükség van-e, másrészt, hogyha a jelzett területeken indokolt az állami kontroll fenntartása, ezt a vagyonellenőrző bizottságok vagy más szervek végezzék-e.

Úgy gondolom, hogy a mezőgazdasági szövetkezetek ingatlanai esetében a földtulajdont rendező törvény megalkotásáig a bizottságok működését célszerű volna fenntartanunk. Megjegyzem, hogy ez utóbbi ingatlanok esetében a földtörvény módosításának indoklása szerint a vagyonellenőrzés megszüntetéséről az új földtörvényben indokolt rendelkezni.

Az ingatlanforgalom vagyonellenőrző bizottságok általi felügyeletének kétségtelenül pozitív hatása, hogy legalábbis az érték és a forgalmi ár tekintetében a szerződő felek megfontoltabban járnak el. Ez különösen megfontolandó annak fényében, hogy alig több mint három hónap alatt a bizottságok mintegy tízezer jogügyletet bíráltak el.

A vagyonellenőrző bizottságok fenntartása vagy megszüntetése tehát többféle szempont figyelembevételét és mérlegelését igényeli. A kormány a megoldásra egy hónapon belül döntési javaslatot dolgoz ki, figyelembe véve Eörsi Mátyás képviselő úr e tárgyban benyújtott törvényjavaslatát is.

Kérem az interpellációra adott válasz elfogadását.

ELNÖK (Vörös Vince):Köszönöm államtitkár úr válaszát. Kérdezem Bossányi Katalin képviselőtársamat, elfogadja-e az államtitkári választ.

BOSSÁNYI KATALIN (MSZP): Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt államtitkár úr! A választ elfogadom, de szeretnék hozzá nagyon röviden néhány megjegyzést tenni.

Az egyik, hogy úgy gondolom, a kérdés jellege olyan, hogy ezzel az indítvánnyal a kormánynak kellett volna előállnia, és nem egyik képviselőtársunknak. De tisztában vagyok azzal, hogy a kormány milyen mértékben leterhelt, ezért tudomásul veszem, hogy Eörsi képviselőtársunk indítványát magukévá tették, és egy hónapon belül a Ház elé tárják.

Meg szeretném jegyezni viszont, hogy mivel a vagyonellenőrző bizottságok működése nyilvános, az én tapasztalataim némiképpen eltérnek attól, amit ön mondott. Pusztán budapesti példákra szeretnék hivatkozni, ahol a budapesti vagyonellenőrző bizottság 99 százalékban formális ügyeket bírált el. Olyan ügyeket, amik arra vonatkoztak, amikor egy kisiparos vagy egy kiskereskedő az IKV-tól hosszabb ideje bérelt egy helyiséget, most, mivel a jogszabályok kedvezőbbek, kft.-vé alakult, és ezt a procedúrát ellenőrizte a vagyonellenőrző bizottság, megítélésem szerint feleslegesen. Egyetlenegy igazán komoly döntése volt a budapesti vagyonellenőrző bizottságnak, ez pedig a Gresham-ügy lett. Ennek viszont az a szépséghibája, hogy itt gyakorlatilag a vagyonellenőrző bizottság csupán rábólintott a kormány előzetes döntésére. Én ezért mondtam azt, hogy ezek a döntések javarészt formálisak.

Remélem, hogy azokban a témákban, amiket államtitkár úr említett, ami a tsz vagyonához kapcsolódik, már nem formális lesz a vagyonellenőrző bizottságok működése.

Végül pedig szeretném megjegyezni, hogy jómagam, de a szocialista frakció valamennyi tagja is az ellenőrzött privatizáció híve. Ezért is támogattuk tavasszal a törvényjavaslat módosítását. Nem támogatjuk azonban a nem gazdasági indokok, hanem inkább politikai előítéletek miatt felállított művi vagyonellenőrző bizottságokat, mert ezek nem segítik a piacgazdaság kialakulását. Köszönöm szépen. (Taps.)

Határozathozatal

ELNÖK (Vörös Vince):Köszönöm. Bossányi Katalin képviselőnő az államtitkári választ elfogadta.




Hátra Kezdőlap Előre