14

1849. augusztus 14.
  Haynau+ előterjesztése Ferenc Józsefnek*

3610/Operations-Kanzlei (hadműveleti iroda) geheim (titkos)

Temesvár, 1849. augusztus 14.
  délelőtt tizenegy órakor

 

Végtelenül örvendek, felséges uram, hogy felséged hű és vitéz hadserege győzelemmel koszorúzott teljesítményének következményeként hódolatteljesen felséged lába elé helyezhetem gróf Rüdiger+ orosz császári lovassági tábornok most érkezett átiratát, melyből felséged legkegyelmesebben értesülni méltóztatik a Görgey-féle hadtest megadásáról, továbbá arról is, hogy Rüdiger+ gróf mind a tizenegy lázadófőnököt és a több mint húszezer főnyi gyalogságból és lovasságból, valamint százharminc fogatolt ágyúból álló hadtestet Nagyváradra küldi a varsói herceg tábornagyhoz.

Ez ugyan a nevezett tábornaggyal idevonatkozóan kötött korábbi megállapodás ellenére van, de nincs nagy jelentősége.

Az átirat azt a közlést is tartalmazza, hogy Arad vára kész megadni magát, de csak orosz csapatok jelenlétében.

Éppen most teszem meg ezzel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket, hogy gróf Schlik+ altábornagy Panyutyin+ orosz altábornaggyal, akit egyidejűleg hadosztályával Arad felé indítok, átvegye és megszállja ezt a várat, és herceg Paszkevics+ tábornaggyal is érintkezésbe lépek a Görgey-féle hadtest legénységének és hadifelszerelésének további sorsát illetően.

Azt hiszem, ezzel a háborút befejezettnek is tekinthetem, egyidejűleg tehát azt is elrendelem, hogy a német- és illír-bánsági határőrezred zászlóaljai, melyek a bán közeledő hadtestében vannak, visszatérjenek ezredkörzetükbe*, és ott a rend helyreállítását biztosítsák.

A III. hadtest feladata, hogy a Lugosnál levő felkelőalakulatokat – ha nem adják meg magukat – üldözze és megsemmisítse.

Herceg Jablonowski+ dandára – négy zászlóalj, három lovasszázad és két üteg – ma különleges teljhatalommal felruházva Pestre érkezik, hogy a Buda felé ideiglenesen megszakított összeköttetést* helyreállítsa.

Haynau
 táborszernagy




Hátra Kezdőlap Előre