39

1849. augusztus 20.
  Részlet az osztrák minisztertanács jegyzőkönyvéből*

1. A tanácskozás legfőbb tárgya azoknak az alapelveknek a meghatározása volt, amelyek báró Haynau+ táborszernagynak a Görgey-féle felkelő hadtesttel kapcsolatos bánásmódra vonatkozóan megküldendők.

A miniszterelnök felolvasta a korábbi miniszteri tanácskozások alapján erre vonatkozóan fogalmazott tervezetet, és a figyelembe veendő körülmények érett megfontolása után megegyeztek, hogy őfelségének legalázatosabban a következő eljárást javasolják:

A lázadó hadsereg minden tagjának őrmestertől lefelé, ha Magyarország koronatartományban született, büntetlenséget kell biztosítani.

A katonai szolgálatra kevésbé alkalmasnak bizonyuló legénységet azonnal el kell bocsátani.

Ami a további legénység felhasználását illeti, báró Haynau+ táborszernagynak ideiglenesen meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, és a meghozandó végleges rendszabályokra vonatkozóan javaslatokat kell előterjesztenie őfelségének.

Azokból a lázadó hadseregben szolgált altisztekből és közvitézekből, akik más koronatartományból mentek oda – pl. bécsi légió, galíciai légió stb. –, büntetőszázadokat kell felállítani, és erődítési munkákra kell felhasználni őket.

Minden nem osztrák alattvalót – kivéve azokat, akik tábornoki vagy törzstiszti minőségben szolgáltak a felkelő hadseregben – szülőhazájába kell szállítani, és az illetékes külföldi hatóságoknak átadni. Azokat a külföldieket, akik átadása szülőhazájuk hatóságainak nehézségekbe ütközik, a büntetőszázadokba kell sorozni.

A felkelők vezetőit és törzstisztjeit őrizetbe kell venni, és ellenük az eljárást haladéktalanul meg kell indítani. A többi tiszt közül századostól lefelé mindazok, akik a fegyveres lázadás kitörése előtt tisztként szolgáltak a császári királyi hadseregben, hasonlóképpen kell eljárni. Azokat a tiszteket, akik nem tartoznak az előző kategóriába, úgy kell kezelni, mint a legénységet.

Magától értetődik, hogy bármelyik kategóriába tartozó egyének ellen nem katonai természetű cselekedeteikért különleges esetekben vizsgálat megindítása nem elképzelhetetlen.

Azokkal az egyénekkel, akik a lázadó kormány kormányzati tevékenységében tevőleges részt vettek, semmiféle tárgyalásba sem szabad bocsátkozni, és ellenük a táborszernagy ez év július 1-i kiáltványa értelmében kell eljárni.

Őfelsége a császár ezekhez az irányelvekhez legfelsőbb jóváhagyását megadni méltóztatott, azzal a legfelsőbb kiegészítéssel, hogy báró Haynau+ a már meghozott ítéletek végrehajtásával várjon, míg az erre vonatkozó legfelsőbb különleges utasítások meg nem érkeznek.

A miniszterelnök máris megkapta a legfelsőbb utasítást, hogy báró Haynau+ táborszernagynak a vezérfonalul szolgáló szükséges értesítést megküldje.




Hátra Kezdőlap Előre