Döntés

Igen. Meg fogok érinteni mindent, segíteni szeretnék mindenhol, ahol csak lehet - és csak ott, ahol lehet. Nem azért, mert valamilyen jutalmat várnék el valakitől. Nem akarok egy jóságos öregurat festeni a felhőkre, sem kemencét a lábam alá, hogy ezek miatt csináljak bármit is. Nem fogom félteni magam, miért éljek akár egy perccel is tovább annál, amennyit érdemes élnem? Nem tetszik ez a világ, ami körülöttem van. Nem rajongok azokért a folyamatokért, amelyek jelenlegi látásom szerint a vesztébe sodorhatják. Nem akarok nyertes lenni egy olyan küzdelemben, amelynek díja számomra kevésbé értékes, mint annak, akit ellöktem - ugyanakkor utálok veszíteni. Nem ér a nevem! Ebben a partiban, engedjétek meg ezt nekem, nem játszom, csak beszélgetek a játékosokkal, ha véletlenül oda tudnak rám figyelni. Nem akarok ezzel zavarni sem senkit, lehet, hogy nemsokára úgyis elküldenek az asztaltól.

Nincs mit veszítenem. De jó érzés... Lehet, hogy nem tudok úrrá lenni ezeken a furcsa változásokon és esetleg meghalok. Viszont nem fogom sok-sok éves koromban azt számolgatni, hogy még kinek, hogyan segíthettem volna. Nem fogom kétségbeesetten keresni az értékes perceket, amikkel indokolhatom takarékosságomat. Nem akarok ezért félni a haláltól. Így talán úgy mehetek el, hogy mosolyokat idézek fel, egy szusszanásnyi pihenést, jó beszélgetést. Mint egy alma, amely virág korában mézhez adott virágport, aztán leszakították és megették, végül csutkáját eldobták, hogy talán új fa lehessen belőle. Furcsa, mennyire boldoggá tesz ez a gondolat. Nem kell terveket és nagy tetteket számon kérnem magamon, nem akarok megszerezni semmit. Még igazán segíteni sem akarok, csak minél jobban jelen lenni.

Hej, Manitu! Sápadtarcú gyermeked vadászni indul!

Mosolyogva intette hallgatásra a vekkert, amely szólni kívánt, majd rögtönzött harci indulóval bevonult a fürdőszobába. Új nap, munkanap reggele volt már, a kórház szerette a korán kelőket. Tánclépései hallatán a szomszéd szobából kikukucskált egy borzas fej, majd megállapítva, hogy csak hősünknek van ismét buggyant napja, visszahúzódott az alvásszükséglet kielégítése céljából.


Kedves Loránd  /  Az örökkévalóság pillanatai  /  Számadás Vissza    Tovább