- jegyzetek -


1 Schwartner Márton (1809) becslése, a Tafeln 1851. évi adatai valamint az 1900. évi népszámlálás alapján.

2 Országos Levéltár, Helytartótanácsi Levéltár, Dep. publico politicum (C 53,) 1064.cs.

3 A szóbanforgó összeírások 1830-ban név, életkor és foglalkozás szerint összeírták a bányász és kohásznépességet néhány településen. Felsőbánya esetében ezen túlmenően megadták a szolgálati évek számát, Iglón viszont a munkát a nem nemesek összeírásának formatáblájának megfelelően végezték el, ami számos többletinformációhoz juttat bennünket. Megállapítható belőle a bányászok és kohászok háztartásainak nagysága és összetétele illetve a 40. év alatti férfiak családi állapota is.

4 Természetesen ez az egyes családokra nézve nem bizonyító erejű, csak az egész közösségre tekinthető megszívlelendő jelzésnek a rokoni kapcsolatok gyakoriságára vonatkozóan. Nyilvánvaló, hogy az azonos vezetéknév nem minden esetben takar rokonságot, bár ezt feltehetőleg az esetek jelentős százalékában ellensúlyozza, hogy a vezetéknév-vizsgálat a nőági (affinális) szerzett rokonság kimutatására nem alkalmas.

5 A táblázatban szereplő 30. év feletti "munkakezdők" esetében minden valószínűség szerint arról van szó, hogy pályájukat nem Felsőbányán kezdték, így szolgálati éveik száma nem tükrözi valóságos munkakezdésük idejét.